Omgång 2: mjölksyrejäsning av grönsaker

8 januari, 2012
Kategori:

Omgång 2
Ja , nu har jag satt igång omgång 2 och gör ett nytt försök. Samma princip som tidigare och samma recept men utan vassla och salt utan jod. Värmen är också ökad så nu har vi 20 grader i köket. Om någon nu undrar varför jag måste skriva om detta på bloggen så är det himla bra minnesanteckningar som jag knappast tappar bort om de ligger på bloggen istället för ett papper liggandes någonstans. Nu står det 8 januari på den senaste burken som också står i en papperskasse! 🙂

Recept:
1,5 kg ansad vitkål
1/2 tsk enbär
1/2 tsk kummin
1 syrligt äpple
20-25 g salt
ev. 2 msk vassla

Litteratur:
Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck innehåller många olika recept på grönsaksblandningar, kuriosa, hälsoeffekter och fakta. Går att beställa t ex hos Alternativ.
Stefans Lilla Gröna innehåller också lite om syrning; Mura Tura, Surkål och Kim Chi och många härliga bilder. Skrivet på enkelt och lättsamt sätt.

Läsvärda artiklar:
Trend: syra hemma
Hippihäxan gör surkål
Syre i syrningen

Att tänka på:
Att ha salt utan jod.
Inga kärl av aluminium.
Pressa ner vitkålen i syrningskärlet.

Het fyllig god pumpasoppa!
POFF!