Höst och vinterodling, en utmaning!

14 november, 2013
Kategori:

Nu blir det en ny kategori, Höst och vinterodling! Jag ska försöka odla mer på senhösten när de flesta packar ihop och under vintern hitta på alternativa odlingsmetoder för att få till grönt på matsedeln. Man kan ju tänka allt möjligt; ärtskott på fönsterbrädan, sen höstsådd ute under fiberduk, varmbänksodling, groddning, Farbror Gröns tomatsticklingar i fönstret, kryddor inomhus…

Den 21 september började jag med förberedelserna för min sena höstodling. En odlingslåda tömdes och fylldes på med kompost från matkomposterna från förra sommaren som har stått och eftermognat under ett år. Ovanpå detta la jag ca 1 dm köpt odlingsjord och vattnade ordentligt. Dagen därpå sådde lite olika bladgrönasaker i lådan. Inget avancerat sående, inget fixa och trixa utan ner med fröna i jorden bara. Och det kan man ju faktiskt se, de ligger lite hullerombuller…. 😉

I slutet av oktober kan man se lite skönhet i denna blandning av sådd. 2 veckor med odlingsduk har de vuxit till sig och bädden känns plötsligt väldigt planerad. Dock har jag inte gjort någon större ansträngning förutom lagt på odlingsduken… Minimal arbetsinsats!

Ja men vad har ja då under duken? 
Uppifrån och ner på bilden är det följande grödor:
Mangold
Tatzoi
Komattzuna
Ringblomma
Ruccola
Plocksallat
Mizuna
Mangold
Pak Choi
Och i natt kom riktiga kylan, den slitna odlingsväven var stel av frost! 
Vad kunde man hitta under odlingsväven? Förödelse och ledsna plantor?
Där duken inte hade legat på ordentligt eller var sönder fanns det frostnupna grödor. Och vissa av dessa växter klarar lite frost galant och tål att sås sent på hösten. Däremot så såg salladen ganska vissen ut.. även med odlingsduk och det var väl också väntat. 
Men de allra flesta växterna såg upprorigt fräscha ut! Roligt och inspirerar till att tänka utveckling. Först och främst, hur gör jag de närmsta veckorna för att bibehålla min gröna sköna plantor? Det blir nog till att ta dubbla odlingsdukar, framför allt på nätterna. Sen tänker jag ju till nästa höst och vintersäsong, hur kan jag göra då… ännu mera… ännu bättre?!
Men nu ska jag njuta av mina sköna gröna! 


Torkad svamp blir svampflingor!
Harvest Monday on Tuesday [2013 11 12]