Hur undviker jag kemikalier här hemma…?

3 mars, 2012
Kategori:

På min favosida; Naturskyddsföreningen finns en himla bra lista om Tio sätt att undvika kemikalier hemma som jag koppar rakt av.

1.Välj ekologisk mat

Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium.

Check! Jo jag väljer eko så långt det är möjligt. Absolut! Och så är ju målet att bli självförsörjande på grönsaker större delen av året. Jag varken konstgödslar eller besprutar.

2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Förpackningarna kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen.

Check! Om jag äter snabbmat äter jag helst sushi. Och då utan den dära räkan. Men visst sonen äter färdiga köttbullar och billys. Svårt med förändring men kanske så småning om…

3. Undvik att köpa plastprylar

Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan eller läcker ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ, särskilt när det handlar om produkter som är nära mat och barn. Plast som värms upp läcker oftare kemikalier, så servera gärna varm dryck och mat på andra material.

Check! Eller…? matlådorna är ju av plast. Jag värmer i o f maten på tallrik, måste kolla med maken hur han gör. Tål att tänkas på.

4. Byt ut teflonpannorna

Ett mycket farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned, ingår i tillverkningen av pannorna. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

Check!


5. Dammsug, våttorka och vädra ofta

Så gör du dig av med damtussar och dammpartiklar där skadliga kemikalier trivs. Damm som vi annars andas in eller får i oss genom maten.

Oh my, skulle verkligen kunna bli ännu bättre på dammsugning. Suger på det… (hahaha ursäkta ordvitsen)


6. Undvik fet fisk från Östersjön

De kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen.

Check!


7. Tvätta all nyköpt textil

Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Du kan också satsa på ekologiska eller begagnade textilier och kläder.

Check! Dessutom handlas det inte så mycket nytt här…


8. Välj parfymfritt

Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande.

Check!

9. Köp miljömärkt

Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet.

Check! Alltid!

10. Banta badrumsskåpet

Behöver du alla produkter i ditt badrum? Rensa bort det du klarar dig utan och dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp.


Check! Idag har jag köpt ett schampo på apoteket som jag hoppas passar mig. Vill verkligen få bort så mycket kemikalier som möjligt.


Hur ser det ut hemma hos dig?
Årets kålodling
Solskenslängtan