Årets kålodling

4 mars, 2012

Förra årets kålodling.


Mina planer på att odla kål i sommar är stora. Ni kanske kommer i håg att jag tänker mig på att försöka bli självförsörjande med grönsaker i så stor mån som möjligt. Det vill säga, försöka ha grönt inför vinterhalvåret också. Jag planerar att så sent vissa grönsaker för att skörda senare än vanligt och vissa kanske övervintrar också, särskilt om det blir en mild vinter som i år. Salladslök, mangold och spenat, japanska kålsorter/bladgrönsaker, betor och morötter, persilja och olika traditionella kålsorter ligger på planeringslistorna inför vinterhalvåret! Något annat ni kan rekommendera?

Tanke är att förlänga säsongen för senare skörd för att kunna förvara grönsaker längre. Det är klart att jag kommer odla för direktkonsumtion också men om man ska ha något grönt i januari så får man nog tänka till. En fundering är att faktiskt anlägga varmbänk på senhösten också och inte bara på våren. Där skulle ju flera grönsaker kanske kunna övervintra med en bra täckning? Att odla i upphöjd bädd och med fiberdukstunnel borde ju också vara ett bra alternativ, om inte annat så för att slippa fjärilslarver!
Och när vi ändå pratar om fjärilslarver så har jag samla ihop knep för att klara mig så bra som möjligt. Ja det finns ju annat att oroa sig för så som jordloppor och ja så har jag ju höns som gillar kål! Förra året var de på mina kålplantor efter fjärilslarverna så det blev inte mycket kvar. Hönsen får klara sig i stor inhängnad i år, de hittar på för mycket bus… Andra strategier för att få kålen att överleva i år blir:
  • Att förodla kål i varmbänken – ett tips från Anna med bloggen Vita rosor och förgätmigej. Jag odlar olika sorter i pluggbrätten som jag ställer i varmbänken i ja, kanske i slutet av mars eller början av april blir nog bra. På det vis behöver jag inte tänka på platsen innomhus, för det är det galet ont om.
  • Att gödsla med nässelvatten – en kvinna som jobbde på samma ställe som jag (hon är pensionär nu) berättade för mig att hon gödslar med nässelvatten på sin kolonilott och då får hon inga nässelfjärilar som lägger sina larver på kålen. Jag har ingen aning om det stämmer MEN om det nu gör det så får man ju två flugor på smällen; gödsel och insektsmedel. 😉
  • Tyvärr luktar det illa att framställa nässelvatten på vanlig väg men om man häller varmt vatten på nässlorna så har man nässelvatten utan odören! Så min tanke är ju, jag förväller ju nässlor för nässelpesto, nässelsoppa, paj med nässlor och så fryser jag in nässlor… det blir lite nässelvatten av alla nässelrätter jag gör. Himla bra!
  • Täckodling och fiberduk. Som sagt; odlingstunnel med fiberduk borde ju vara nåt.
  • Tagetes – har börjat så tagetes för att få blommor till trädgården som ska förvirra skadedjur med sin lukt.
  • Mikrobiologisk bekämpning och alla mina tilltag inte räcker till! Nyttodjur som är bra utan att vara giftiga. tyvärr är det dyrt men som sagt, om inte de andra åtgärderna räcker då blir det hårdhandskarna.
  • Kanske odla lite palmkål i korgar? Gela har korgodling som är värt att efterapa, både vackert och nyttigt.
2012 s kålsorter:
  • Kålrabbi Azur Star -skörd efter utplantering: 50 dagar ekofrö
  • Kålrabbi Noriko – skörd efter utplantering: 50 dagar ekofrö
  • Kålrabbi Superschmelz ekofrön
  • Rödkål Red Express- ekofrö tidig men även lagringsbar vid sen sådd
  • Grönkål Westland Winter- Såtid: april-slutet av juni Så inte förrän i början av juni
  • Grönkål – palmkål Nero di toscana precoce – kulturarv
  • Asian All Green Mix – blandade asiatiska kålväxter
  • Kinesisk salladskål Wong Bok (tål lite frost)
  • Broccolirybs Quarantina -italiensk kålväxt
  • Broccoli Green Magic
  • Brysselkål Brigitte
  • Savoykål Marner Grufewi ekofrö
  • Vitkål Castello
  • Joy Choi, Japansk kål
  • Salladskål Kasumi
Hur odlar ni för bästa resultat?
110 chilisar omskolade...
Hur undviker jag kemikalier här hemma...?