Inför vinterförvaringen är id klar!

16 oktober, 2011
Kategori:


Lady Godiva (Runåbergs fröer) ”En nakenfröig pumpa som fått sitt namn efter legenden om Lady Godiva, som kring år 1000 red naken genom staden Coventry endast skyld av sitt långa hår, för att blidka de styrandes hårda behandling av hennes make. Frukterna är runda till plattrunda och varierar mellan 1 och 6 kg. De största kan ge upp till 500 gram stora, olivgröna frön helt utan skal. De är mycket näringsrika, med höga halter av flera viktiga oljor, protein och spårämnen och kan njutas färska, torkade, rostade, med eller utan salt. Fruktköttet är trådigt och ganska smaklöst. Lady Godiva introducerades 1972.

4 stycken ligger på lager. Frågan är hur länge kan dessa lagras…?

Golden Nugget (Runåbergs fröer) ”Mycket tidig och lättodlad vintersquash. Den ger t.o.m. en bra skörd i stora delar av Norrland. De buskiga plantorna, som är lätta att skydda mot den tidiga frosten, ger ca. 5 st. ganska små, runda till något plattrunda, laxorange frukter med fint kött och mycket bra lagringsegenskaper. De är 10-15 cm i diameter och väger 5-10 hg. Gold Nugget är en sympatisk vintersquash som tar liten plats och är perfekt för ugnsbakning.”

Har gett bra avkastning!


Long Pie (Runåbergs fröer) ”En riktig matpumpa med ett tjockt, orange, trådfritt, sött kött. Frukten är avlång, 25-50 cm och 8-15 cm i diameter och liknar en knubbig, förvuxen mörkgrön zucchini. Färgen övergår i lagret helt till orange. Används framför allt till pajer, grytor, soppor. Long Pie är mycket gammal och odlades i USA långt innan europerna kom dit och var för 50 år sedan en hårsmån från att försvinna för alltid.

Det blev endast en.

New England Pie (Runåbergs fröer) ”Är en vacker orange pumpa från USA, som introducerades där före 1863. Sedan dess har den varit en av de mest odlade och älskade sorterna. Frukterna är tillplattat runda, väger 1,5-3 kg och har ett ganska tjockt, gott, kraftigt orange kött. Perfekt för pumpkin pie. Skalet är grönfläckigt innan frukten mognat. Men några veckor inomhus gör det helt orange. New England Pie kallas också Small Sugar.

4 stycken.

Buttercup (Runåbergs frön)”Traditionellt välkänd (sedan 1925) och vädertålig vintersquash med mycket mörkgröna, svagt åsade, trumformade frukter på 1-2 kg. Den har ett vackert orange-gult, fiberfritt, slätt kött med utpräglad söt smak av bästa kvalitet. Buttercup har ett tunt, hårt skal och kan lagras till långt fram på våren.” Ekofrön.

5 stycken.

Hoppas att kunna ta frön från pumporna till nästa års planteringar. Nu vet jag var jag ska plantera dem för bästa avkastning, detta år var ett ”försöks” år…

Sista skörden av grönsaker
Indentifering av pumpor?