Jag, en potatisbonde…

24 april, 2014
Kom på idag att jag hade glömt bort potatisen jag beställde… Det är inte lätt att vara eller att bli en potatisbonde när man inte har dessa rutiner i sig. Några veckor med hektiska vardagar gör att vissa saker lågprioriteras eller till och med glöms bort som i potatisens fall. Gissa om det var krångligt och få ut dem ur näten de låg i eftersom groddarna hade grott… tålamodsbeprövande!

Nu ligger de så fint på äggkartonger och väntar på att få komma ner i jorden så småningom. Och det känns ju lite tur att jag inte m å s t e ha ner dem i jorden än för jag vet faktiskt inte var jag ska sätta dem! Gulp, så kan det gå när hjärnan inte är på. 😉 En riktig potatisbonde va?!

Jag beställde två olika sommarpotatisar och fyra olika höst och vinterpotatisar. Det blev alltså dubbelt så många potatisar och sorter än vad jag hade tänkt mig från början. Jag beställde från Larsviken och därifrån kommer även informationen om potatisarna här nedan:

Amandine är en riktig delikatesspotatis. Sorten går bra att sätta i hink och att odla hela säsongen på friland. Amandine har en mjuk textur och underbar smak.
Sorten ger avlånga knölar. Skalfärgen är gul och köttfärgen är ljusgul. Amandine är framtagen i Frankrike och registrerades 1994. Sommarpotatis
Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast färsk/lätt mjölig mogen. Kokpotatis. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Cerisa ger många välsmakande potatisar. Sorten ger vackra röda potatisar med fint glansigt skal. Cerisa passar bra till sallader och att rosta i ugn.
Cerisa ger avlånga knölar. Skalfärgen är röd och köttfärgen är gul. Campina är framtagen i Frankrike och registrerades år 2011. Sommarpotatis
Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast färsk/lätt mjölig mogen. Kokpotatis. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Asterix är en välkänd vinterpotatis bland såväl yrkes- som fritidsodlare. Sorten är mycket fastkokande med en distinkt potatissmak.
Sorten ger ovala knölar. Skalfärgen är röd och köttfärgen är gul. Asterix är framtagen i Nederländerna och registrerades år 1991. Jämför gärna med Desiree.
Höstpotatis. Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast. Kokpotatis. Klyftpotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9.

Mandelpotatis är en äkta svensk klassiker som uppskattas i hela landet. Sorten kokas med fördel med skalet på och är en utmärkt mospotatis. Mandelpotatis har odlats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Mandelpotatis ger avlånga knölar. Skalfärgen är ljusgul och köttfärgen gul. Mandelpotatis är framtagen i Sverige och registerades år 1951.
Höstpotatis. Skalfärg: gul. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos. Bladmögelresistens: 3 av 9. Nematodresistens: 0 av 9. Skorvresistens: 5 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Asparges kallas även för Dansk sparrispotatis. Asparges är en mycket uppskattad restaurangpotatis med karaktäristisk smak. Sorten är fast och passar utmärkt att rosta i ugn.
Sorten ger avlånga knölar. Skalfärgen är gul och köttfärgen är ljusgul. Asparges är framtagen i Danmark och registrerades år 1981.
Höstpotatis. Delikatesspotatis. Skalfärg: gul. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: fast. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 3 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 3 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9.

Och sist men inte minst en som jag gissar är ekologisk eftersom man har valt att markera den med ORGANIC. Det fanns en ”vanlig” och en organic och jag gissar att det är det närmsta eko-potatis man kan komma?

Sarpo Mira är en höst/vinterpotatis med mycket bra motståndskraft mot bladmögel och brunröta. Sorten är lättodlad och ger hög skörd. Sarpo Mira är en mjölig potatis.
Sarpo Mira ger avlånga knölar.Skalfärgen är röd och köttfärgen är ljusgul. Sarpo Mira är framtagen i Ungern och registerades år 2002
Höstpotatis. Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos.Bladmögelresistens: 8 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 6 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9. ORGANIC

Så vi får väl se om jag klarar av att axla rollen som potatisbonde! Och hålla tummarna för att jag inte drabbas av potatiskräfta… eller potatisen. 😉

Att göra jord - att förnya jord
Hur ska detta sluta?