Köksträdgården 2013

25 januari, 2013

Jag ska börja med att önska er en god fredag och en alldeles underbar helg! Varför? Jo det är inte säkert att ni orkar läsa hela inlägget och därmed missar ni mina ”god-helg-önskningar” 🙂 för här kommer min planering av köksträdgården 2013 och den är gedigen! Men om jag har glömt nåt så hojta till eller om ni tycker att det finns någonting som jag absolut borde få med! Var vänlig och säg till för snart går beställningslistorna in! Och jag hoppas att ni orkar med ända till slutet… 😉

Hur har jag resonerat då? Jo jag har tänkt i flera led och letat information bland mina böcker. Vad är gott, hur grönsakerna ser ut, vad passar hos oss, vad kan jag ha dem till, hur ska jag förvara dem samt säsongsodling. Mycket kommer ätas så fort de är färdiga för ätas, vi brukar nämligen frossa i grönsaker under sommar och höst. Men jag ska försöka mig även på sen höstodling som jag kanske felaktigt kommer att kalla vinterodling.

Jag önskar att jag kunde vinterodla på riktigt men inser nu, när vi har -20 grader att det blir problematiskt. Men sen höst och tidig vinter kanske jag kan få till det?! Men jag har även tittat lite på vad som lämpar sig för långvarig förvaring som den är. Så att man kan hämta upp ”färska” grönsaker från matkällaren, så som daikon och vinterpumpa.

Bland annat Daikon fick jag som förslag när jag undrade om mjölksyrejäsning och det är också ett av de inslag som jag har tagit stor vikt av när jag har planerat köksträdgården. Vilka grönsakerna kan jag ha till  inläggningar och mjölksyrning? Det är så himla spännande med att planera och ta hänsyn till både det ena och andra. Förra odlingssäsongen blev inte alls som jag hade önskat mig så nu är jag full av hopp. Galet inspirerad vill jag sätta igång genast! (Efter grönsakerna finns lite egensinniga förkortningar som ni inte behöver bry er om, de är till för mig så att jag vet varifrån jag har tänkt att beställa dem ifrån.) 😉


Årets Frölista för köksträdgården är följande:
Aubergine – äggplanta
  • Aubergine Black Beauty RB el. SM
  • Aubergine Ronde de Valence, violetta LF
  • Aubergin Ronde a oeuf, vit LF

Rädisa
  • Plum purple ekofrö RB
  • Runåbergs rädisor MIX ekofrö RB
  • Ravanello Zlata gula GG el. SM
  • Flamboyant 3 GG
  • Scarlet Globe Röd ”vanlig” Mr. F
  • Hilds blauer Herbst und Winter – Stor, lila, avlång, konisk Mr. F

   rättika/Daikon
  • Daikon Misato Rose ekofrön vit-ljusgrönt skal och rosa-rött kött RB
  • Daikon Minowase Summer Cross nr , Japansk jätterättika Im
  • Rättika Violet de Gournay, kulturarv purpurviolettskal med vitt kött Im
  • Black spanish round ekofrö vinterrättika med svart skal och vitt kött RB
Betor
  • Gulbeta Touchstone gold ekofrö RB el. SM
  • Vitbeta Blankoma white beet RB
  • Rödbeta Detroit Globe ekofrö RB

Morot
  • Harlequin F1 Mix vit, gul, orange, purpur Mr.F
  • Ulyses F1

Kålsorter
  • Kålrabbi Cavolo Rapa Purple Vienna GG
  • Kålrabbi azur star ekofrö RB
  • Kålrabbi superschmeltz ekofrö RB
  • Savoykål Cavolo Verza San Michele GG
  • Svartkål Nero di Toscana Precose RB
  • Brocolo Veronica F1 ekofrö RB
  • Broccoli Sprouting Red Arrow Mr.F
  • Broccoli Sprouting Summer Purple Mr.F
  • Broccolirybs Quarantina Im 
  • Broccoli Green Magic F1 LF
  • Brysselkål Falstaff RB
  • Brysselkål Brigitte F1 LF
  • Grönkål Red Russian  ekofrö RB
  • Grönkål/purpurkål Baltisk röd ekofrö RB
  • Grönkål Pentland Brig RB
  • Grönkål Westland Winter RB
  • Rödkål Cabeza ekofrö RB
  • Salladskål ’Blues F1’
  • Salladskål Kasumi F1 LF
  • Vitkål Catello F1 LF
  • Tatsoikål Tatsoi RB
  • Pak choy Joy Choi F1 LF 

Borde stryka nåt bland kålen men vet inte vad. Vill ha allt men får nog egentligen inte plats…


Zuccini – Squash- Pumpa
  • Zucchini gold rush ekofrö RB
  • Sommarsquash Costata Romanesco RB
  • Sommarsquash Tosca F1 mörk mörkgrön Mr.F
  • Gul quash Sunbeam F1 Mr.F
  • Vintersquash delicata zeppelin ekofrö RB
  • Vintersquash golden nugget RB
  • Vinterpumpa Kroshka RB
  • Vinterpumpa Marina di Chioggia RB
  • Pumpa long pie ekofrö RB
  • Pumpa Rouge vig de Etampes ekofrö RB
  • Squash Bush Buttercup RS

Majs
  • Painted Mountain – ekofrö RB
  • Sockermajs Ashworth ekofrö LF

gurka
  • Super zagross, ekofrö RB
  • Miniature White Im
  • Druvgurka Double Yield Im
Sallat & Mangold
  • Duo sallad – röd och grön plocksallad GG
  • Ruccola Trizia Mr.F
  • Ruccola Roquette RB
  • Sallat Amorina ekofrö RB
  • Sallat red salad bowl ekofrö RB
  • Sallat green ice ekofrö RB
  • Machésallad Vit ekofrö RB
  • Machesallad Valentin Mr.F
  • Mangold Lucullus ekofrö RB el. SM
  • Mangold Rainbow chard ekofrö RB
  • Mangold Rhubarb chard ekofrö RB el. SM

Ärtor
  • Märgärt ambassador ekofrö LF
  • Märgärt Wando ekofrö LF
  • Ärta ’Blauwschokker’ ON

Kryddor från frö
  • Basilika Italiano Classico GG
  • Basilika Red Rubin GG
  • Persilja – Prezzemolo Gigante d’Italia GG
  • Kryddsalvia ON

Övrigt
  • Fänkål di Parma sel. Prado – Frötejp GG

Har jag glömt nåt?

Uppdatering:
Eftersom det finns en oro att jag har glömt tomater och chili så vill jag bara säga; no no inte har jag glömt det. Dem finner ni här och här!  På vänster sida i bloggen hittar ni en massa ”matnyttigt” så som sidorna med chilisar och tomater.

Första omplanteringen av chilin!
Planerar köksträdgården och tänker mjölksyrejäsning! Några tips?