Korv eller korv?

15 juli, 2010
Kategori:


Här om dagen när jag skulle handla mat så klingade flamskyddsmedel, antal % kött och saltmängd i huvudet på mig vid korvdisken. Om jag handlar korv så försöker jag köpa korv med hög kötthalt. Jag läser innehållsförteckningen men måste medge att de säger inte så mycket.

Nyligen så läste jag om flamskyddsmedel i korv, bakteriekolonier och om höga salthalter i DN. Och jag är medveten om att många halvfabrikat (produkter) har mycket salt i sig och ofta smakförstärkare. Men man får ju inte veta hur mycket salt det finns. Visst behöver människan salt för att fungera men det verkar som saltmängderna som finns gömda i maten är i överkant för vad människan behöver i sin vardagsmat.

Jag försöker undvika halvfabrikat för att jag vill inte ha i mig saker som jag inte behöver. Det vill säga, en massa olika smakförstärkare, extra konserveringsämnen, färgämnen och så vidare. Men det är ju näst intill omöjligt att undvika dessa tillsatser om man vill äta färdigtillverkad medwurst, påläggskinka och korv.

Uppfatta mig rätt, jag förstår att vissa produkter behöver vissa tillsatsämnen för att de ska gå att äta efter en dag. Men i matindustrins strävan att vara effektiv och vinstdrivande företag tappar vi fokus på vad som är rimligt. Är det verkligen intressant att kunna handla ”färsk” mat som håller i flera veckor? För mig känns det allt annat än sunt.

Och varför är det svårt att få korv som är ”okej”? Måste man tillverka sin egen korv för att man ska få minimalt med tillsatser? Alltså endast det som gör att maten inte blir bakteriehärd och farlig att äta? Måste det finnas tillsatsaromer med smakförstärkare så som rökaromer och glutamat samt färgämnen? Vi vet ju knappt hur naturlig mat ser ut?!

I allt detta blir eko-maten också en konstig grej till slut. Jag handlar gärna ekologiskt och även närodlat om det är möjligt. Men när ordinarie mat inte är okej utan man ska köpa eko-mat för att slippa tillsatser blir det konstigt. Och dessutom i sin strävan efter att äta så rent som möjligt blir det på gränsen till galet. ”Eurofins analyserade även före­komsten av bakterier. I Änglamarks ekologiska grillkorv hittade laboratoriet hela 110 miljoner olika bakteriekolonier. – Det är ett ovanligt högt värde. Det är inte säkert att det rör sig om sjukdomsframkallande bakterier, men det är ett hygienmått på deras produktionsframställning. Brister kan öka risken för före­komsten av sjukdomsframkallande bakterier.

Så hur förhåller man sig till allt detta? Vi skulle ju kunna säga med sunt förnuft men jag tror att det är väldigt lättvindigt. Det är för enkelt. Jag tror på information, upplysning, debatter och forskning. Jag tror på att man aktivt måste tänka på vad man vill stoppa i sig och vad man är villig att avstå.

Jag tror också att fler kommer att välja ett annat sätt att förhålla sig till mat och matproduktion. Vi t ex. försöker odla vår egen mat och om det är möjligt ha djurhållning för mat. Ibland funkar det och ibland funkar det mindre bra. Men vi har tagit ställning. Även om det är svårt….

Lyckan vänder?
På väntelistan!