Lena Israelsson

5 januari, 2011
Kategori:


Nu är det mycket odlingsdrömmar i mitt huvud (som ni kanske har märkt) och för att fylla på med ännu mer tokerier så köpte jag mig tidningen Allt om trädgård här om dagen. Har några extra dagars semester efter jul och nyår och njuter till fullo av min lediga tid. Den fylls onekligen av långa härliga promenader, god mat och så allt som har med odling att göra!

I tidningen Allt om trädgård nummer 1 är det reportage av och med några duktiga trädgårdsmänniskor; Åke Truedsson med Tomatklubben, Tyra Hallsénius-Lindhe med bloggen Köksträdgården, Tyras potager och så Lena Israelsson, trädgårdsskribent med kultboken Köksträdgården. Min ”köksträdgårdsbibel” ligger jämt tillgänglig och är med i både drömmandet och i det verkliga planerandet av varje säsongs odling. Alla tre ger roliga tips och är mycket inspirerande. Och så är det roligt att man skriver om kulturarvfröer som jag också brinner för.

Köksträdgården av Lena Israelsson är nog för många en klassiker i trädgårdslitteratur-sammanhang. Även om den har några år på nacken så håller den alltjämt. Hos mig kommer den oftast fram när snön börjar visa sig (!) och ligger kvar på nattduksbordet till våren närmar sig. Självklart plockar jag fram den under odlingssäsong också om det är något jag funderar på men oftast är den med planeringsstadiet.

Det är en tung tegelsten och innehåller ”allt” man kan önska sig, 440 sidor av drömmar (i min värld). Egentligen är den fylld med fakta och tips till ditt odlande och är mycket genomarbetad. Boken är uppdelad i fem kategorier; Komponera en köksträdgård, Odlingsmetoder, Grönsaker, Kryddor och Bär. Min favorit del är helt klart Odlingsmetoder! Här hittar man till exempel hur man sår, varmbänk, skadedjur, kompost, jordinformation, växelbruk, yes you name it! Om och om läser jag här och alltid är det något nytt som fastnar. Och sist men inte minst, den har otroligt vackra och talande bilder!

Och i Mars kommer det en ny utgåva av Handbok för köksträdgården. Den ser jag fram emot… En annan favorit av Lena Israelsson som jag kan rekommendera är Köksträdgåren, det gröna arvet.

Väl mött!
Scovilleskala, mera chilefrön och 'chilehead' !
Chilin är sådd 4 jan!