Magnoliajord – gott&blandat!

15 juli, 2012

Japp, nu blandar jag en Gott&blandat-jord till mina magnolior i sjukstugekärlen. Jag ska göra samma lika till planteringsgroparna när jag väl har bestämt mig för var de ska bo. Om de överlever sjukstugan dvs. 

Nu kommer jag nog dilla om olika sorters jordblandningar i flera inlägg. Gillart, you see! Hos min favorit handelsträdgård Zetas, En finsmakarens trädgård hittade jag följande växtråd:

Magnolia behöver en lucker, mull- och näringsrik 
jord. Vissa arter vill dessutom ha lågt pH-värde 
alltså en något sur jord. 
En bra grund får man genom att blanda den be-
fintliga jorden med lövkompost och naturell torv 
alternativt lövkompost och rododendronjord. 
Trädgårdskompost, komposterad kogödsel i kö-
pesäck och barkmull är andra ingredienser man 
kan använda som jordförbättring till magnoliabädden.

Vi har styv lerjord här och det gillar magnolior INTE! Så det är viktigt med jorden som de ska planteras i, att det blir bra, att det blir mumma för fröknarna. Jag har ingen ren lövkompost att använda – blir ett uppdrag för jordmakeriet, precis som surjordstillverkning. Så det får bli en köpe-hemmablandning utan lövkompost för tillfället. Maken fick köpa några säckar med rododendronjord och ”naturgödsel” i går. Hade tänkt kogödsel men det fanns bara naturgödsel… 


Mitt Magnoliajord-recept blir följande:

Rododendronjord            1/2     (4 hinkar)
Naturgödsel                1/8-del (1 hink)
Planteringjord-hönsgödsel  1/8-del (1 hink)
Trädgårdskompost           1/8-del (1 hink)
Sand                       1/8-del (1 hink)


Jag blandar i en stor skottkärra, mycket praktiskt. Stort kärl som går att flytta lätt när man är liten och svag 😉 Det som blir över efter omplanteringen sparar jag i en svart sopsäck tills det är dags att plantera magnoliorna på sina platser. Måste komma ihåg att märka jordsäcken… minnet är kort 🙂

Vad är naturgödsel egentligen? Jag läser på tillverkarens hemsidaNaturgödsel tillför nyttig mull till jorden, som bevarar fukt och näring. Växtnäringen i naturgödseln verkar under längre tid än mineralgödsel. Brukar man ner naturgödseln i jorden får man en gödselverkan hela växtsäsongen. För att få en snabbare gödseleffekt i början har vi tillsatt minerlagödsel, som ger gödseleffekt under de första 3-4 veckorna.” Ja det låter ju fint men jag har egentligen ingen aaaning om det är bra jord. Förhoppningsvis är den i alla fall inte skadlig. Tänker att det kanske luckrar upp lerjorden?

Trädgårdskompost finns det gott om här eftersom vi komposterar allt som går att kompostera. Vi har tre komposter som ger fin mylla; trädgårdskompost, matkompost och hönsbajskompost. Jag har en en gammal kompost i storlek med dubbelsäng som vi har fyllt med kutterspån och hönsskit flera år. Längst ner i den finns de utmärkt planteringsjord må ni tro!


Nu är min gott&blandad-jord blandad och Magnoliorna är omplanterade. Och idag regnar det smått från himlen till skillnad från i går med rejäla regnskurar. Jag vattnar med regnvatten och hoppas på sol i morgon!

♥ till Er!

Ofrivilliga blåbärssticklingar!
Sjukstuga för Magnoliorna...