Polytunnel som komplement till Glädjehuset!

4 januari, 2015
Kategori:

Yes! Känner mig så himla glad! Typ, ni vet känslan när man känner att det har fallit på plats?! Polytunneln har kommit och är uppsatt på platsen vi odlade potatis 2014. Tung lerjord, mellan sommarhönsgårdarna och vårat bostadhus är platsen. Här kommer jag att kunna förlänga odlingsäsongen med råge om man tänker på tomatodlingen och ”vintertomaterna” som kallas även för hängtomater eller evighetstomater. Eftersom jag tömmer Glädjehuset på hösten, typ i oktober och flyttar in hönsen då så är odlingsäsongen över därinne. Men med Polytunneln så bara fortsätter det! 🙂 Och dessutom kan jag börja mycket tidigare innan hönsen har flyttat ut från Glädjehuset! Det är lite kvar att göra, så som att bygga varmbänkar men planera kan man väl göra ändå… Polytunneln är uppsatt!


Jag tänker att det ska vara två odlingsbänkar som fungerar under vinterhalvåret och våren som varmbänkar. Senare blir de endast kallbänkar. Och så småningom blir återigen varmbänkar. 🙂

Längst ner med ena kortsidan kan jag ha kycklinginkvarteringen när jag väl börjar kläcka fram kycklingar. Perfekt att ha dem helt för sig själva! Men det är ju senare i vår det…

I den ena varmbänken som jag hoppas få till ganska snart ska jag så massor av bladgrönt. Morötter salladslök och piplök i den andra varmbänken. Detta är inget konstigt, att så i varmbänkar har jag gjort förr men inte så här tidigt.

Senare i vår ska några jordmandlar få pröva sin lycka i säckar. Fick jormandlarna av vännen Malin för några år sedan men har inte sått dem än. De behöver mycket värme och näring. Malin, tänker på dig och dina hyss med gårdsbutik, odlingar och ost! Kram!

Till sommaren ska vintertomaterna få flytta in i hinkar. Jag sår dem i början av april, det räcker faktiskt eftersom de ska skördas så sent som möjligt. I år blir det nog 10 sorter om inte mer av tjockskaliga hållbara tomater. Jag ska jämföra och plocka de bästa tomaterna inför framtida odlingar. Jag vill ha några säkra kort, favoriter som får förgylla vintermånaderna!

Några paprikor ska jag också ha. Men jag ska även ha paprikor i Glädjehuset i bäddarna. Jag ska jämföra och se vad som ger bäst avkastning med paprika, bäddar eller hinkar. Det blir även chili i hinkar i år. Endast i polytunneln… tror jag. Vi får se, jag hinner ju ändra mig innan säsongen är över. 😉

Till sommaren tänker jag odla slanggurka i den ena bänken och i den andra melon. Gurkan är ju inte för någon längre förvaring utan för direktkonsumtion. Och melon, ja vilken lyx det vore.

Drömma och planera kan man ju utan att det skadar, vi får se hur mycket verklighet det blir av alla planer. Och vad har jag glömt? Det finns säkert massor….

Och så skulle jag behöva ett namn på detta gröna åbäke. Ett lika fint och bra som Glädjehuset… jag kan ju inte säga polytunnel varje gång! 😉

Vad tänker du, vad borde jag odla mer eller vad kan tunneln heta? Ha det gott allihopa!

Odlingsåret 2015 kommer vara da shit! Ekologisk odling och matproduktion?
Blue and black Brahmatime in Glädjehuset!