Riktiga program?

12 juni, 2010
Kategori:


Har här på morgonen efter frukosten tittat på Trädgårdsfredag. I normala fall ligger jag i sängen och myser och laddar inför kommande uppdrag men idag blev det inte så mysigt. Jag blev upprörd. Upprörd av Trädgårdsfredag?! Snacka om lättretlig… Ska lägga till att jag tycker det är lite glättigt och fjuttigt denna säsong och saknar ett gediget kunnande och intresse för växter.


För några säsonger sedan visade man Monty Don och hans stuff och det gillade jag. Det kändes som det var på riktigt. Han visade hur man tar hand om växter och trädgård på ett ekologiskt sätt, hur man sköter sina grödor och planteringar. Och dessutom vad man kan göra med dem och hur man kan förvara sina grönsaker. Helt i min smak! Vill ha mera Monty!


I detta avsnitt av Trädgårdsfredag så har Månsson-Colt häxjakt på libbsticka. (Märk väl, när jag använder endast efternamn då är jag verkligen uppretad… ) Anyway, det är lågbudget-trädgårdsprogram som sker vissa fredagkvällar, som detta avsnitt. Varför göra sig dum?

Om man nu tycker att libsticka är en svår ört kan man väl ändå göra sig en ansträngning och försöka visa vad man kan använda den till? Inte kan det väl vara så att i n g e n i hela världen klarar av denna ört? Fick jag önska så hade man just inriktat sig på olika gamla kulturväxter och visat hur man gjorde förr och vad man kan göra idag. Visa ett större användningsområde istället för att tala om att det inte är något att ha…


På en annan kanal visade man för ett tag sedan Jamie Oliver i hans ”stuga” på landet där han odlar sina egna grönsaker. I och för sig så har han trädgårdsmästare som sköter trädgården så det är ju inte riktigt Jamie själv som står för allt jobb. Men det jag ville komma till att i den programserien visade man odling och tillagning. Hur man tillagar konserverade tomater, ketchup, konserverar pumpor, tillagar kål på olika sätt och så vidare. Det var ett program om mat och dess ursprung mer än trädgårdsprogram… men ack så intressant! Mera sånt, tack! Skulle kunna tänka mig se den åter igen om jag bara fann hela serien.

Tillbaka till libbstickan. Jag har flera plantor i trädgården för jag brukar dela på den då och då. Stora fina buskar blir det och ja det har rätt i programmet om att inte behöver man mycket för att klara sig. Själv gillar jag denna yviga planta och har planterat några vid varmkomposten för att minska på besök där…


Jag torkar mycket av bladen då jag använder den istället för buljongtärningar. Jag undviker köpta buljongtärningar då jag helst vill slippa glutamat och annat som jag tror att min kropp klarar sig bra utan. Ibland kokar jag egen buljong men annars använder jag libbsticka som smakförstärkare. Man får inte har för mycket då blir det lätt en besk ton i maten. Men lagom, då förgyller den både soppor, såser och grytor!


Har också några gånger gjort örtsalt med libbsticka som en del av örtblandningen. Det har varit väldigt uppskattat, både hos familjen men även hos dem som jag gett bort den till. Jag återkommer senare till hur jag gör örtsaltet och vilka kryddor jag använder. Man kan alltså göra något annat än gräva upp den och kasta?! Har ni några förslag på vad man använder den till?

Och har ni några tips på program man kan se som är mer åt ”riktiga program” om odling och trädgård? Lite mer känsla för saker och ting? Det behöver ju inte vara program på tv utan det funkar ju på nätet också!

Jag längtar verkligen efter lite matnyttigheter! 🙂

R å t t f ä l l o r !
R a b a r b e r d r y c k !