Shit pommes frites

17 juni, 2010
Kategori:

Bild från:http://thelittlechimpsociety.com/andysmith/mcdonalds-posters-by-andy-smith/

Har precis tittat på dokumentären om Mc Donalds och deras fusk, Mc Fusk. Kände att jag blev tvungen efter att jag läste ett inlägg hos Paddy, Big Bad Burger Bar. Ett klart intressant inlägg och jag håller med… men…

Det finns flera andra punkter man skulle kunna göra dokumentär om. Man skulle kunna göra en del 2 och 3 och säkert ännu fler. Det är bra att man tar upp hur Mc D härskar över ungdomar och utnyttjar billig arbetskraft, att man försöker förändra(?)… Klart det inte är okej att fuska med löner, pressa anställda att arbeta när de är sjuka och så vidare. Men jag funderar, vill ”man” verkligen förändra dessa arbetsförhållanden i Sverige? Kanske cyniskt men om man nu vill förändra så borde ju man kanske se större resultat? Kan det vara så att ”man” tjänar så mycket på att Mc D gör som de gör?

Vem är då ”man”? Jag tänker direkt på staten Sverige, både i arbetsgivaravgifter men också i form av moms/skatt tjänar staten Sverige enorma pengar på Mc D. Är man verkligen intresserad av att fixa fusk och arbetsmoral? Njaaaa…. Och då kanske det är som Paddy säger:

”Seriously, get a fucking grip people. You pay shit, you get shit. What part of this is so difficult to follow? If you want good food and good workers conditions, then don’t go to Mc fucking Donalds just to moan about it. Go to a real restaurant, or make it your fucking self.”

Och där kom vi direkt på min andra punkt… det där med ”good food”! Alltså, vad är good food? Jag ska inte gå in på att vi har olika smaker utan snarare vad innehåller maten. Om det nu finns ens en fjärdedels sanning i att en hamburgare från Mc D håller över ett år utan att mögla eller förändras så borde man väl se upp? Och i detta fall är ”man” jag och du. Känns inte helt fräscht, tycker jag.

Dock är det för mig mer intressant hur Mc D har blivit så stora. En del av det är ju personalpolitiken men annars då? Jag tänker på det är med att exploatera tredje välden och deras bönder. Att köpa upp mark från en fattig bonde till en billig peng. Anställa bonde för minimalt med pengar och låta bonden ”slava” med att ta hand om biffkorna som ska bli hamburgare.

Driva bort mängder med människor som inte vill ställa upp med detta och pressa dem till att sälja marken. Mark där de fattiga bönderna kunde odla sin egen mat och ha sin egen djurhållning för att faktiskt kunna överleva med egna medel. Att suga ut och göra det utan att blinka medan vi i väst skriker att vi har minsann rätten att äta hamburgare och det billigt dessutom!

Ja, kanske att ”man” kan ta en extra funderare innan ”man” stiger in på Mc D och köper sig ett meal?!

Grävmuckajuck
S k o g s s k a f f e r i e t