Sir Jan

14 maj, 2010
Kategori:

Ja, då är man hemma igen och tillbaka till vardagssysslorna. Jag ska faktiskt göra ett nytt försök med surdegsbakningen. Har provat flera gånger tidigare men jag har liksom inte fått till det… allt som oftast så stupar det redan vid att jag ska sätta en surdeg på tre dagar.

Denna gång gör jag det något svårare för mig och ökar dagarna till fem dagar med rörande och grejande med degen. Varför det skulle gå bättre när det blir mer att komma ihåg kan man ju undra över?!

Förresten hur många olika sätt kan man sätta igång en surdeg? Jag blir inte riktigt klok… kan alldeles för lite om det här med surdeg känner jag. Det här är proceduren med denna surdeg:

Dag 1 Blanda 1 dl vatten, ca 40 grader och 1dl grovt rågmjöl i stor rostfri bunke. Rör ordentligt och täck bunken med handduk och låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. Dock ska man röra varje dag i ”sörjan”… hm…. sörjan får heta Sör-jan (Sir Jan).

Dag 4 så börjar man avancera. Man tillsätter 1 liter vatten och 1 liter grovt rågmjöl. Nu rör man ihop den till en ”deg” som får vila 1 dygn till.

Dag 5 är Sör-jan färdig. Man delar upp den 10 burkar eller påsar och fryser in 9 av dem. Den tionde bakar man på. När man sedan ska använda den infrysta Sör-jan tar man fram den dagen innan så att den tinar.

Det här känns spännande och lite annorlunda. Jag vet att visar har sin surdeg i en burk som de tar av och som man matar…

Hur gör du?
På gång!
M a g n o l i a k n o p p a r !