Svart, grått och blått i meditationsträdgården – inte bara i tanken längre!

16 maj, 2012
Kategori:
Förra sommaren började jag med mitt stora projekt Meditations-trädgården, jag grävde ur och påbörjade planteringar, man kan säga att grovjobbet är gjort. Det ser ungefär lika ut idag som när bilden togs. Dock så är det några större förändringar utanför bild, på västersida fanns en pergola som har fått lämna plats till vårt nya växt/hönshus. På höger sida fanns ett litet växthus som jag kallade tomathuset, där blir det rabatt och delar av det nya jordmakeriet. 
Jag har hämtat inspiration från studiebesök hos Gunilla och John Teckenberg som hade en magisk trädgård som jag blev förälskad i. Som för övrigt har öppen trädgård till helgen! Jag har också blivit inspirerad av ”svarta trädgårdar” som jag kallar dem. Stylade minimalistiska enkla trädgårdar med svarta detaljer och gröna växter i tidningar, böcker och från internet. 
En som visar detaljer från sin trädgård och design som jag gillar är Charlotta Andersson med bloggen Trädgårdsflow. Flera av hennes idéer ska förverkligas även här, bland annat ån av svarta stenar… Under vinterhalvåret har jag ritat och åter igen ritat på min meditations-trädgård som jag kallar den. Tidigt på vårkanten började jag fröså en massa fröer för att kunna förverkliga mina planer och hålla ner kostnaden. 
Rakt fram är det en lååång rabatt som ska vara fylld i etapper eller i lager, hur man nu vill se det. Överst med mörkvilolett honungssalvia, grön-vit palettblad i mittenlagret för att lysa upp rabatten och nederst en viloett petunia – alla  är sådda från frön. Ni fattar vilket pyssel va?! Två stycken violetta Clematis flyttas från en annan del av trädgården till de svarta spaljerna. Mellan de svarta spaljerna är det tänkt att byggas en ”vägg” som murgröna kan växa på. 
På vänster sida ska det vara någon form av spalje som två olika sorters björnbär ska fylla. De ska gömma växt/hönshuset tillsammans med en svart bambu (!) som är nybeställd. Jag har en planteringslåda med blåbär och så har jag tagit flera sticklingar av våra svarta vinbär som ska få bilda en häck för inramningen skull.
På höger sida så har jag samlat alla mina blå bolltistellplantor! Det blev hela 7 stycken stora klumpar som ska samsas med en härligt grå malört som jag också har gott om. Imorgon planteras de och så småningom ska de bilda en vägg mot jordmakeriet och komposten! 
Bland dessa ska några nykomlingar få sticka ut, en mörk akleja och mörka irisar som jag har köpt som plantor, tre av varje. De ska inte dominera utan bara finnas lite här och där. Jag har också köpt frön till svart akleja som jag ska så någon dag… Och några olika sorters gräs.
Ni kan se det här framför er va? Min meditationsplats som går i svart, grått och blått. Lite beställda plantor, mycket frösått och en hel del gammalt gör en helt ny trädgård. De ska bli så härligt när jag är där… i mål… 
Att göra:
Plantera alla växter, nya och gamla
Bygga en vägg mot åkern och måla den svart
Bygga en spalje till björnbären
Bygga komposterna i jordmakeriet
Bygga en ”brygga” som blir meditationssängen/platsen
Å så ska det ju grusas också! 
😉 
Då vet ni vad jag gör denna långhelg!
Växtbilder till min moodboard är 

lånade från Odla.nu, Rara växter och Lindblomsfröer.

Jag är så glad; det går framåt med mitt kombinerat växthus-hönshus!
Naturens under!