Att köpa julstjärnor?

1 december, 2012
Kategori:

Jag funderar mycket på det där med julblommor… Det är länge sedan jag har köpt julblommor över huvud taget och det är av flera anledningar. Jag gillar julstjärnor i grupp, det är himla vackert. Men en av anledningarna till att jag inte har köpt några på många år är att jag har försökt reducera köp-och-släng-handlingen hemma hos oss. Man kan säkert ha julstjärnor efter jul också men de tappar nog lite av sin glans när man kommer till april ;-).

Ett annat skäl har varit att till exempel julstjärnor har varit kraftigt besprutade med gifter. Gift för att stoppa tillväxten så att de ska vara små och knubbiga. Gift för att de inte ska angripas av skadedjur. Och kanske ännu fler skäl som jag inte vet om. Nu är frågan, hur ser det ut nu, 2012? Är det fortfarande samma visa eller har detaljhandeln tagit till sig att vi är fler som inte önskar växter med gift? Och då tänker jag på dessa blommor som krängs i vanliga matvaruaffärer… Kan jag köpa några sådana och veta att jag slipper gift? Och att de som har fått driva upp dem har sluppit gift? Att min kompost slipper gift när de inte orkar längre? Att mina grönsaker i sin tur slipper gifter från komposten? Någon som vet?

Har plockat in lite tallris och ställt i ett krus som jag brukar göra. Enkelt och utan onödiga gifter. Ganska vackert också men skulle gärna ha en blomma… Har i och för sig två orchideer i en plantering men de är inköpta lääänge sen. De fungerar ju också som julblommor…

Hur tänker du?
Glädjehuset i Snökaos
Ett förbannat försvarstal...