Dags för tomatsådd?

9 mars, 2019
Jag sår ofta i såbrätten då det sparar mycket plats och jag får rum med många tomater.

När?

Börja inte för tidigt för om det blir svårt att ge rätt förutsättningar för dina tomatplantor. En bra tid att så sina tomater är cirka 6 till 8 veckor innan utplantering av dina tomatplantor när frostrisken är minimal. Men kom ihåg, det sista genomsnittliga frost-datumet är bara just det, genomsnittligt. Våren och vädret kan vara galet nyckfullt så ingenting är säkert. Även om du räknar och sår i ”rätt tid” kan moder jord ha egna åsikter.

Min erfarenhet säger att alldeles för många sår sina tomater allt för tidigt och får rangliga och gängliga plantor. De behöver näring, lagom med värme och ljus för att bli stabila knubbiga plantor.

Jag sår normalt från mitten av mars till början av april och bor i zon 3. Jag tror att jag sår några tomatfrön i dag och ställer i mina odlingshyllor med belysning. Att sprida ut din sådder kan också sprida ut en del av din risk, ditt arbete och din skörd. Jag sår i allt möjligt, plastkrukor, såbrätten, grönsakslådor (återvunnet) och gamla godislådor. Bara det är bra avrinning kan man köra med principen; man tager vad man haver!

Kanske intressant att läsa vidare?

Att tänka på vid tomatsådd

Att bekämpa sorgmygg

Hur tänker jag runt jorden till tomaterna?

För den nyfikne har jag även startat en sida om bara tomater på facebook för att samla en massa roligt om tomater. Bondjäntans tomater

En köksträdgård för många pollinerare!
Bondjäntans tomater på facebook