Månadens spaning och ”modetomater”.

16 januari, 2018


Jag siar om framtiden och vill visa på att orangea tomater kommer komma eller är i ropet 2018! På stark frammarch vill jag påstå utan att egentligen ha några hårdkokta bevis. Varför tror jag det då kan en undra? Vi kan kalla det för månadens spaning och här kommer vad jag ser och hör: 

Jag läser om orangea tomater på sociala medier. På Facebook och Instagram som jag mest följer, ser jag en tydlig trend om att en är nyfiken på orangea tomater. Det byts frön, det säljs frön och det tiggs frön av olika sorter men överhängande orangea tomater. Vissa mer populära än andra. 

Stefan Sundström är min andra spaning, han har skrivit om orangea tomater  i sin nya bok om tomater Stefans stora feta röda och har valt ut några favoriter. Kan vara dessa tomater som sedan också dyker upp på sociala medier som de mest eftertraktade tomaterna. Han skriver om recept och förtjusande tomatdrinkar som heter Sundströms Moonglow Mary och Moonglow Madras som är gjorda just på orangea tomater och specifikt tomatsorten Moonglow! 

Den tredje och sista spaningen är faktiskt jag och min tomatlista för 2018. Uppenbarligen har jag påverkats dessa orangea tomater då jag många fler på min lista än tidigare. Det är hela tolv olika sorter som har den orangea färgen på skalet och köttet som har landat på min tomatlista 2018. 8 av dessa 12 är helt nya för mig så nog har det hänt något. Det är ju svårt att veta om vad som är vad, hur har jag påverkats och hur har jag valt ut dem förutom att jag uppfattar dem så tilltalande och att jag blir nyfiken på dessa tomatsorter. 

 Det finurliga med detta blogginlägg är ju, att nu är jag med och ”hype-ar” orangea tomater genom att skriva om dem. Liten mind twist, vad är ägget och vad är hönan? 

Vad är det som är intressant med orangea tomater då? Vad kommer denna uppståndelse ifrån? Röda tomater har höga halter av lykopen men för att kroppen ska ta till sig lykopenet behöver tomaterna värmas upp för att kroppen ska tillgodogöra sig ämnet. Ny forskning visar att orangea tomater har något som kallas för cis-lykopen som inte behöver bli varm för att vi ska tillgodogöra oss det. Alltså, de orangea tomaterna innehåller lykopen som är tillgängliga utan att tomaterna behöver tillagas i någon form. Redan 2016 skrev kvällstidningar om super-tomaten med hänvisningen till just detta.

Lykopen är intressant för att den stärker kroppen och ger motståndskraft, lite slarvigt skulle en kunna säga att lykopen ”neutraliserar” negativ stress. Forskning visar också att lykopen kan förebygga mot olika cancerformer, hjärt- och kärlsjukdomar och mot inflamation. 

Lyssna gärna på ett mycket intressant avsnitt av Matens pris: näringen och grönsakerna från 2016. Den handlar bland annat om tomater och lykopen, tester som handlar om hur lykopen påverkar kroppen, vilka tomater som man ska välja och vad som säljs på marknaden och varför.


Spännande att ha span på vad som pågår och just under januari så har det varit tydligt att dessa orangea tomater poppar upp och att människor är nyfikna! Härligt tänker jag, mer tomater åt folket! Öka mångfalden och odla mer!


Ses snart igen! //Bondjäntan

Varför odla egna tomater?
Upphängningsmojäng!