Upphängningsmojäng!

14 januari, 2018

På önskemål kommer här ett inlägg om mina tomat-upphängnings-mojänger i Glädjehuset! Detta är ett gammalt inlägg från huvudbloggen som jag återanvänder! Konstruktion är inte så gammal hemma hos oss tänkte jag säga, men om jag tänker efter så blir det nog närmare 10 år. Innan använde vi bambupinnar att binda upp tomaterna med och det funkar ju det med… men jag har blivit mycket förtjust i klämmor, snöre och ”snörvinda”. 

 Klämmorna är av plats och egentligen är det engångklämmor. Men vi använder dem om och om igen. jag ha fått mina av svärfar, han beställde storpack så det räcker även till min lilla tomatodling. På hösten är det lite pyssel att ta loss dem när man (läs jag) egentligen bara vill kasta alla tomatplantor på komposten och förbereda för hönsen. Men man får ta en sak i taget. 

Att fästa klämmorna på snöre är själva poängen med klämmor. Och att snöret hänger i nåt annat…. Vi har tillverkat egna ”snörvindor” av ståltråd och snöre. Finns säkert att köpa men man behöver faktiskt inte vara Einstein för att fixa dessa. Du behöver stark snöre på rulle, ståltråd på rulle, sax och avbitartång.

Vi återanvänder även dessa, plockar bort och rullar ihop till nästa säsong. Några behöver man skölja av men det är ju lätt. Maken fick tillverka några fler i år då jag har odlat fler tomater. Nu hade vi bara lite tunt ståltråd hemma så kanske att jag måste göra nya av dem nya om ni förstår vad jag menar. De måste ju hålla en hel del tyngd när tomaterna blir stora!
Och så har vi fäst vajrar längsgående i Glädjehuset. Med stora öglor  så att de håller tyngd. Ett år rasade en hel sida och det var himla pyssel att reda upp, resa tomaterna och få till det på ett bra sätt när tomaterna var stora.I början av säsongen är det ganska lätt att sätta dit dem, alltså innan tomaterna blir oregerliga. I vajrarna hänger jag upp snörvindan som jag sedan fäster tomaterna vid. Snörvindan ska var sträckt hela tiden för att stötta tomatplantan. En gång i veckan eller mer sällan beroende av behovet rullar man fram mera snöre, fäster nya klämmor och pysslar om plantorna.


Månadens spaning och "modetomater".
Att skapa jord...