Månadens tomatvän: André Strömqvist!
Jag är lite av en bokoman och jag har faktiskt två böcker av månandes tomatvän André Strömqvist; Trädgårdsmästarens anteckningar: En odlares framgångar och misslyckande och Odlarens handbok. Båda är favoriter och de kommer alltid fram under vintermånaderna när jag sitter och drömmer om odlingstider.
Jag bara älskar att läsa och bläddra i mina böcker och framför allt Trädgårdsmästarens anteckningar. Ni förstår glädjen över att nu är han även min tomatvän och inte bara lässällskap?! Jag vet att det är flera med mig som har sett fram emot att få läsa Andrés tankar om tomater och tomatodling så stort hjärtligt välkommen som Bondjäntans tomatvän!
Vad är det bästa med att odla tomater?
Att det är så mycket godare med hemodlade, nyskördade tomater än tomater från mataffären. Bara man ger tomaterna sol, värme, gödsel och mycket vatten är det lätt att lyckas. Men förra året fick jag en liten tomatdepression, då var det så kallt i juni att tomatplantorna säckade ihop.
Hur odlar du tomater?
Förut har jag alltid odlat tomater utomhus, men nu när vi har byggt växthus förra våren, odlar jag både där och utomhus. Jag vill klämma ur så många tomater som möjlig ur varje sommar! Jag odlar enbart högväxande sorter, som ska tjuvas. Jag tycker att de ger en jämare skörd och så utnyttnar de utrymmet i växthuset bättre eftersom de växer på höjden. Jag gillar dessutom jobbet med att tjuva och binda upp tomatrankorna. Det luktar så gott när man håller på med dem!
Jag har aldrig odlat tomater utplanterade på friland. I vår förra trädgård var jorden tung, lerig och kall. Därför tänkte jag att det inte var någon idé att försöka sig på frilandsodling. Där blev det några plantor mot sydgaveln på kolonistugan. Vår nya trädgård ligger i en södersluttning och bäddarna är upphöjda. Jorden värms också upp snabbt. Jag funderar på att försöka mig på frilandsodling här, men bara som ett komplement till kruka och växthus. Jag vill inte riskera att bli utan tomater om sommaren blir kall.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Vi har en uthuslänga rakt i söder. Mot den sätter jag massor av stora krukor med rankande tomater som jag binder upp mot störar av björksly. Här får plantorna varenda möjliga solstråle från morgon till kväll och blir smakrika och goda. Jag använder plastkrukor för att jorden ska bli varm. Det hade varit mycket snyggare med terracotta, jag vet.
I ett soligt och skyddat läge går det utmärkt att odla tomater utomhus en bra bit upp i landet. Ju längre upp i landet man kommer desto intnensivare är ju sommarsolen. Vi bor strax utanför Falun på gränsen mellan zon 4 och 5. En gång kom en skåning till vår butik på gården och sa att han minsann odlade tomater utomhus. Då visade jag honom vår uthuslänga!
En gång gjorde jag misstaget att odla en potatissort som lätt angrips av potatisbladmögel. Då angreps även tomatplantorna. Det gör jag inte om.
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Jag tycker om att prova nya sorter varje år. Eftersom jag inte har haft eget växthus förut har jag valt sorter som fungerar bra utomhus. En favorit är ‘Sakura’ som ger bra skörd utomhus. Sedan gillar jag gula tomater överlag, för att de ofta är så söta och goda. Ibland odlar jag stora och åsiga sorter för att de är så snygga, till exempel ‘Costoluto Genovese’ som du kan se på bilden. Men jag är ingen supernörd när det gäller just tomater och olika sorter. Det är däremot vår granne Eva som alltid odlar runt 25 olika sorter varje år och gärna provar nya. Jag brukar få plantor av nya spännande sorter av henne. Jag borde kanske bli bättre på att utvärdera de olika sorterna?
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
En av mina favoritsorter är ‘Sakura’, som är en F1-hybrid. Den får jättegoda körsbärstomater i långa klasar och fungerar bra att odla utomhus. Jag odlar mest standardsorter och gärna kulturarvsorter, men hittar jag en bra F1-hybrid är jag inte främmande för att odla den heller.
Att växter kan bli registrerade varumärken som ägs av stora företag känns ju lite konstigt. Samtidigt kostar växtförädling massor av pengar och om förädlarna inte kan få betalt för sitt arbete får vi inte lika många nya sorter. Jag tycker att EUs sortlistor, som innebär att det inte går att sälja oregistrerade sorter är ett mycket större problem än F1-hybrider.
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Som allra godast tycker jag att tomaterna är direkt från plantan, solvarma och helt mogna. En sallad med rivna morötter, skållade och hackade tomater, finhackad rödlök och en dressing av en smakrik olivolja (t. ex marockansk), pressad citron, spiskummin och svartpeppar är också fantastiskt gott. Ibland lägger jag till färsk koriander eller persilja.
Har du något bra förvaringstips av tomater?
Om skörden blir stor brukar vi koka en god sås som vi fryser in för att använda som bas i grytor och annat under vintern. Vi gör den neutral med bara gul lök, salt och peppar. Kryddar gör vi när vi använder såsen till matlagning.
Vi bakar också tomathalvor i ugnen med olja, salt, peppar chili och kryddor i hundra grader tills de börjar skrumpna ihop och bli lite torra. När de svalnat styckfryser vi dem. Ett par bakade halvor ger en intensiv tomatsmak som piggar upp konserverade krossade tomater.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
För att det är en så bra idé att samla ihop olika odlares erfarenheter och knåp kring en viss växt. Hoppas att det blir många tomatvänner!
Tack snälla André för att du delar med dig och vi fick följa med i din tomatvärld! Hur grymt som helst att du ville vara med som tomatvän. Jag önskar dig all lycka och må dina tomatodlingar vara framgångsrika!
/Johnna a.k.a Bondjäntan
Namn: André Strömqvist
Bor och odlar: I byn Kniva en mil öster om Falun.
Arbetar med: Skriver om trädgård och odling i tidningen Allt om trädgård och har skrivit tre böcker. Som kulturmiljöspecialist arbetar André med kulturhistoriskt värdefulla miljöer som trädgårdar, kyrkogårdar och byggnader. Driver även trädgårdsbutiken Kniva trädgård tillsammans med Andreas Graveleij.
Intressant att veta: I våras kom boken Odlarliv på Kniva trädgård som André har skrivit tillsammans med Andreas Graveleij. Det är i första hand en trädgårdsbok som utgår från det de tycker är allra roligast med trädgård, men också hur det är att odla i zon 5 och hur det är att flytta från Stockholms innerstad till en by i Dalarna.
0 kommentarer