Månadens tomatvän: Anna Andersson

16 augusti, 2020

Nu ska ni få träffa en riktig matkonstnär som gör de vackraste matbilder du kan tänka dig. Hon heter Anna och hon odlar många olika tomatsorter varje år. Är du matintresserad ska du kika in på hennes blogg som heter Anax skafferi, där delar hon både intressanta recept och fina matbilder. Om du går igång på matkonst, så är hennes Insta ett måste!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Förutom att det är väldigt gott med tomater så är det mångfalden. Det finns så otroligt många olika sorter. Stora och små, i olika färger och former, med olika egenskaper och smaker. Det tar liksom aldrig slut….. och jag vill testa dem alla. Det har nästan blivit som ett gift, ett beroende eller en besatthet. Så varje år provar jag några nya samtidigt som jag odlar gamla och beprövade tomater. Oftast så blir det någonstans mellan 40-50 sorter varje år. Jag brukar även säga att odla gör gott både för magen och själen. Att odla får mig att må bra och samtidigt så får jag jättefina råvaror till min matlagning som är mitt andra stora intresse. Jag tycker att det är lika roligt att odla tomater och andra grönsaker som att förädla skörden.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Förra årets smakfavorit var bifftomaten Cherokee Purple. För att vara en biff så mognar den förhållandevis tidigt hos mig och smaken är fantastisk. Med en tjock skiva av den tomaten på en macka så behövs inget annat pålägg. Eftersom jag odlar ett gäng nya sorter varje år så det ska bli spännande att se vilken tomat som blir årets favorit. Men annars så försöker jag att odla olika sorters tomater till olika ändamål. Jag vill gärna ha tomater i många färger och former till färskkonsumtion, gärna randiga eller tvåfärgade sorter, det blir så vackert på en tallrik. Små och söta körsbärstomater äter jag som godis direkt från plantan eller har dem i sallader. Röda och mörka lite större tomater blir till såser och ketchup. Sedan så odlar jag Piennolotomater som är bra att lagra länge.

Anna lagar gärna mat med där lilla extra, här en tomatpaj, vacker som en tavla! Annas snabblagade vackra  tomatpaj

Hur odlar du tomater? Berätta!

Oftast så börjar jag att så tomatfrön i februari-mars och driver upp mina plantor med tillskottsljus. Jag tar ett helt rum i anspråk under den här perioden och lite senare så gott som vart enda fönster i hela huset. Som tur är så har jag en mycket tålmodig man. När det börjar bli lite varmare ute, i april-maj så får de flytta ut i ett av mina växthus. Jag  har ett fristående hus på 15 kvadrat och ett mindre mot en vägg på ca 5 kvadrat. Jag ser till att hålla temperaturen över 7-8 grader med en helt vanlig värmefläkt på nätterna.

När det är dags för slutplantering så åker tomaterna ner i 80 liters murbruksbaljor. I dessa så praktiserar jag compact living och utmanar ödet med 3 högväxande plantor och 2 dvärgtomater i varje balja. Som du kanske förstår så får jag vattna en hel del och som gödning använder jag nässelvatten och guldvatten. Utanför växthusen odlar jag även några busk- och dwarfvarianter i stora krukor och hinkar.

Gazpacho som tillagas varm men serveras kall

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Jag har testat det mesta och lärt mig mycket den hårda vägen. Täckodling är en dålig ide hos mig eftersom vi har mycket sniglar. De fick värdens mysigaste boende under täckmassan och kom fram på natten och kalasade på mina odlingar. Jag har också lärt mig att man inte ska placera ett växthus på områdets lågpunkt om du har tänkt att odla i markbädd. Blir det en regnig sommar så kan du i princip bara odla ris eller möjligtvis sjögräs och alger. Jag har även provat att odla tomater på friland. Efter några år gav jag upp eftersom mina plantor hela tiden blev smittade med potatisbladmögel. Så nu odlar jag mina tomater en bra bit från mina och grannarnas potatisland, lite mer skyddat inne växthus och i behållare.

Små pajer gjorda på färdig smördeg och en röra på färskost med vitlök & örter, äggula och riven parmesan. Enkelt och gott!

Fast egentligen är tomater väldigt tacksamma att odla och man behöver inte vara expert för att lyckas. Det är ju därför det är så roligt att odla just tomater. Grobarheten på tomatfrön är hög och man kan odla tomater på fönsterbrädan, på balkongen, i trädgården eller i växthus. Alla som vill kan odla, i stort och smått och det behöver inte vara så märkvärdigt. Så mitt tips är egentligen bara att prova, alltid blir det något. Visst kan man nörda ner sig totalt om man vill det men jag tycker att odling ska vara lustfyllt utan en massa krav och måsten som leder till prestationsångest. Det viktigaste är att man tycker att det är roligt och bättre och färskare råvaror till köket kan man inte få.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag odlar nästan bara sortäkta tomater och gärna gamla kulturarvsorter. De ger kanske sämre avkastning och är mer känsliga för sjukdomar, men i gengäld så får jag fler storlekar, former och färger att välja bland. De smakar dessutom oftast mer och bättre och kanske det viktigaste av allt – jag kan spara frön och odla vidare på samma sort år efter år. 

Årets första tomater avnjuts självklart med trädgårdsgrönt, burrata och basilikapesto.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Jag gillar enkel och okomplicerad matlagning men den ska smaka gott se tilltalande ut. Ett av de godaste sätten att avnjuta tomater på är tillsammans med en krämig burrata och en god pesto eller semitorkade tillsammans med en bit fetaost eller varför inte på en klassisk Bruscetta.

Inkokta tomater på Annas sätt: Anax skafferi Inkokta tomater

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Under säsong så frossar jag så klart i färska tomater. Men de jag inte hinner äta upp tar jag reda på på olika sätt. Småtomater fryser jag ner som de är direkt i stora plastpåsar. Då är det lätt att ta fram så mycket som jag vill behöver till maten och doppar man dem frysta direkt ner i hett vatten så går det ganska lätt att ta bort skalet. Jag gör även sås och tomatkross som jag fryser. Klyftar bara ner tomaterna och lägger på en ugnsplåt tillsammans med örter och olika sorters lök, chili, stjälkselleri, salt och peppar, eventuellt något sött och ugnsrostar för att få fram smakerna ordentligt, mixar och fryser in. Jag kokar in små tomater i olja och torkar lite större i varmluftsugnen.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Jag blev väldigt förvånad när jag fick frågan och känner mig såklart mycket hedrad så jag behövde inte ens fundera och svarade ja på stört.

 

Stort tack Anna för att du ville vara med! Jag lovar och svär att jag ska anstränga mig mer med mina matbilder och härma dig och din vackra matkonst! //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: Anna Andersson

Bor och odlar: I Strängnäs på en helt vanlig villatomt

Arbetar med: Produktionssuport på en läkemedelsfabrik

Intressant att veta: Jag har ett instagramkonto och en blogg där jag delar med mig av min matlagning. 

Ofta så är det något som jag har odlat själv med på bilderna och så här års blir det såklart mycket tomater. 

Instagram @anax_skafferi och blogg anaxskafferi.se.

Månadens tomatvän: Lisa Wildare
Gör godaste buljongen själv!