Månadens tomatvän: Jenny ”Surtanten” Neikell
Vad är det bästa med att odla tomater?
Att det är så gott! Det finns ju oerhört många olika varianter och alla kan hitta sin favorit. En kompis till mig, som enligt egen utsago ”inte tycker om tomater”, smakade en Green Grape och blev helt såld. ”Den smakar ju inte tomat” sa hon. Men det var ju precis det den gjorde! Hemodlade tomater kan inte jämföras med stormarknadstomater som väljs ut för att de ger hög avkastning och håller bra i transport och lagring. Hemma kan man välja tunnskaliga, kinkiga sorter som ger liten skörd per planta bara för njutnings skull.
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Jag har några favoriter som jag återkommer till varje år; Green Grape, Tigerella och Sungold. Förutom att de ger en galet snygg färgkombo i sallader har de olika textur, syra och sötma och kompletterar varandra bra. En annan favorit är bifftomaten Brandywine, för sin köttighet och sötma, och i år har jag fått tag i frön till den gula varianten som ska bli kul att testa.
Hur odlar du tomater?
Den stora utmaningen varje år är att inte så för tidigt! Jag försöker hålla mig till slutet av mars och brukar kunna sätta ut plantorna i mitten av maj. Men jag får passa med odlingsduk om temperaturen sjunker för mycket någon natt. Omskolning har jag slutat med sen jag började grodda frön på fuktigt hushållspapper under plastfolie. De frön som gror, åker direkt ner i större krukor där de kan stå tills utplanteringen.
Jag odlar tomater i en solig hörna på uteplatsen., det brukar bli ungefär 20 hinkar och 7-8 olika sorter varje år. Hinkarna laddar jag med bokashijord, vanlig kompost, lite trädgårdsjord för strukturen och koskit från en ekologisk gård. Från början använde jag bara köpejord och -gödsel men tröttnade på att släppa hem plastsäckar varje år. Nu återanvänder jag samma jord år efter år men ”friskar upp” den med bokashi i en jordfabrik under vintern. Det växer som tusan och så länge jag inte får in någon sjukdom fortsätter jag återanvända den.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Täckodling! Eftersom mina tomater växer i hink i stark sol torkar de snabbt ut. Därför täcker jag alltid ytan med organiskt material, mestadels ogräsrester och gräsklipp. När jag ”tjuvar” och bladar av nerifrån hamnar det också på ytan i hinken. Täcket gör att jag bara behöver vattna var fjärde-femte dag istället för varje.
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Jag odlar mest icke-hybrider eftersom jag vill kunna ta egna frön och det är viktigt att bevara gamla, goda och härdiga sorter för framtiden. Men en F1:a, Sungold, kan jag inte vara utan. Den har jag odlat i över 10 år och den är som godis så den får hänga med.
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Jag odlar mest små tomater och de äter jag oftast som snacks, rätt in i munnen bara! Men jag älskar också att göra georgisk tomatsallad med lök, gurka, koriander, thaibasilika och malda valnötter!
Har du något bra förvaringstips av tomater?
Eftersom jag jobbar professionellt med fermentering blir det så klart en hel del fermenterade tomater. Både hela och i form av såser med olika smaksättningar; taco, barbecue, ketchup etc. Om jag får mycket tomater på en gång som jag inte hinner ta hand om brukar jag stoppa dem i påsar och slänga ner dem i frysen. Bara att ta upp och använda till såser eller marmelader när man får tid.
Vilka är din bästa tomatrecept?
Mitt bästa tips är att syra den där sista skörden av gröna tomater som aldrig mognar fram. Man kan krydda dem som man vill men min favorit är med dill och pepparrot.
Syrade omogna tomater
1 kg halv- eller omogna små tomater
15 g vitlök (4–5 klyftor)
50 g krondill eller dillkvistar
40 g färsk pepparrot
2 tsk svartpepparkorn, t ex Tellicherry
kallt vatten
havssalt (1,5 % av totalvikten, se nedan)
Gör så här:
- Skölj tomaterna och stick en provsticka rakt igenom dem ett par gånger.
- Skala och skiva vitlöken tunt. Skölj dillen. Skala pepparroten och skär den i 0,5 cm tjocka skivor.
- Ställ en tvålitersburk av glas med gummiring och bygellås på en våg och nollställ den. Varva tomaterna med vitlök, dill, pepparrot och peppar i burken. Fyll upp med vatten så att grönsakerna täcks men lämna minst 5 cm till kanten på burken.
- Multiplicera den fyllda burkens vikt räknad i gram med 0,015 för att få fram rätt salthalt. Väg saltet och tillsätt det i burken. Stäng locket, vänd burken och skaka den försiktigt så att saltet löser sig.
- Påstricket: Öppna burken. Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.
- Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
- Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22ºC) i 14 dagar.
- Låt tomaterna mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar. Jag låter oftast mina stå ett par månader för att smaken ska hinna mogna ordentligt.
Tips: Om du har tillgång till fänkålsdill är det gott att smaksätta med den istället för med vanlig dill. Det fungerar även att tillsätta någon tesked fänkålsfrön för att få den där lilla lakritstonen.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
Vid sidan om mat och fermentering är odling mitt största intresse så det var roligt och en ära att bli tillfrågad!
Stort tack för att du ville vara med och ge oss lite tomattips! Hoppas du får en fin odlarsommar! /Johnna a.k.a Bondjäntan
Namn: Jenny ”Surtanten” Neikell
Bor och odlar: I en gammal, liten trädgård mitt i centrala Malmö (zon 1).
Arbetar med: Föreläsare, mathantverkare och författare till ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier” och ”Fermentera 2.0. Grönt med goda bakterier”.
Intressant att veta: I augusti släpper jag min tredje bok om fermentering. Den innehåller en massa kunskap och inspiration för både odlare, matnördar och självhushållare. Har tidigare skrivit böckerna
Fermentera 2.0 : grönt med goda bakterier
Fermentera : mat med jäst, mögel och bakterier
Det här året fokuserar jag lite extra på odling på Surtantens Instagramkonto, så följ mig gärna där!
Ps. Här kan ni se alla andra tomatvänner som har varit med:
0 kommentarer