Årets dahlior är jordade i krukor för uppdrivning

23 april, 2020

Årets dahlior är jordade i krukor nu och står i odlingstunneln för att drivas upp. Där inne är det hyfsat varmt på dagtid men lite kallare på nätterna. Jag får inte plats med dahliorna inomhus så odlingstunneln är ett bra ställe att dra upp dem i. Jag odlar dem i krukor som är lite större men inte tillräckligt stora för att vara slutplantering. När de har kommit upp en bit, cirka 2 dm får de flytta till Oasen som är ett kallväxthus och inte alls lika varmt som odlingstunneln för det står delar av dagen i skugga. Där får de sen stå och växa lite lagom fort så att de inte blir så rangliga, till de sedan flyttar till slut destination och ut.

Några av dahliaknälarna har jag planterat i påsar istället för krukor efter tips på hur man kan driva upp dahlior. Alltid lite roligt med experiment för att se hur det går och vad som passar en själv. Så nu är spänningen total, vad fungerar bäst?!

Årets dahlior är en blandning av både gamla och nybeställningar. Några har jag gett bort och några har frusit så jag har kompletterat med några nya. Egentligen så har jag sparat favoriterna och de som inte gillades lika mycket är i dahliahimlen eller hos någon annan. Förutom att under första året med Dahlior så hann American Dawn knölarna frysa innan jag hann gräva upp dem och som jag har letat efter nya och nu har jag hittat, gissa om jag blev glad.

Några knölar har inte klarat vinterförvaringen och de har legat i samma låda. Bland annat flera Cafe au Lait och några Cornell Brons samt flertalet Arabian Night. Nåja, jag klarar mig nog ändå…

~ A m e r i c a n D a w n ~ American Dawn var helt magisk första året jag odlade dahlior. Tyvärr frös knölarna och nu har jag äntligen hittat nya!

Vita- ljusa dahlior

3 st Cafe au Lait 3 st

Aprikosa mot rostfärgade

3 st Cornell Brons

6 st Babylon Bronze

Rosa, mot det aprikosa hållet

1 st Daisy Duke *

1 st Tyrell *

2 st Jowey Winnie *

3 st Preference

3 st Otto´s Thrill

3 st Labyrinth

4 st Penhill Watermelon.

Mörkt rosa

3 st Belle of Barmera

3 st American Dawn – nygammal

Violette

3 st Downham Royal *

Vinröda sorter

6 st Chat Noir

3 st Black Jack *

3 st Kenora Macob *

3 st Arabian Night

5 st Rip City

3 st Dark Spirit *

* Nykomlingar

Nu blir det till att bestämma vad jag ska odla mina dahlior i när de väl har kommit upp. En favorit är stora murarhinkar som rymmer bra med jord och skapar ett bra klimat för dahliorna.

Här kan du läsa om mina tidigare inlägg om dahlior: Bondjäntans dahlior

Här kan du läsa om mina självvattnande krukor: DIY – självvattnande krukor

Här kan du läsa om tvestjärtar, hur jag tänker runt dem: nyttodjur eller skadedjur

Månadens tomatvän: Jenny "Surtanten" Neikell
Pesto på löktrav