Månadens tomatvän: John Taylor

15 juli, 2020
John Taylor

Här kommer mitt i sommaren en tomatvän med solsken och tomatinspiration och det är ingen mindre än trädgårdsmästaren och tv-aktuella John Taylor. Jag gillar hans avslappnade stil i tv-rutan i programmet Trädgårdstider på SVT men också att han är så kunnig. Dessutom så har han ett nytt trädgårdsprojekt tillsammans med Jenny Neikell, Surtanten som också har varit Bondjäntans tomatvän! De två, har tillsammans startat ett program som heter Taylor och Surtanten, där de visar och pratar om odling och tillagning.

Jag är så glad att John tackade ja till att medverka som Bondjäntans tomatvän och här kommer Johns tankar om tomater:

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att man kan gå ut i trädgården och plocka mat direkt in i salladsskålen är svårslagen. Vi använder tomater året runt så det är perfekt att kunna ha färska i några månader.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Jag är glad för alla tomater men om jag skulle välja ut några då säger jag följande sorterna:

Gardeners Delight för smaken och av traditionella själ, odlade den med min far på 70-talet. Sedan är jag glad för Brandywine som är kanske den godaste jag har smakat, den barnsliga stolthet av att ha odlat en 1450g frukt en gång är lite roligt även nu när jag inte lägger vikt på sådant längre.

Hur odlar du tomater? Berätta!

Odlar på friland på kolonilotten. Sår första två veckorna i mars på fönsterkarmen med extra ljus. Cirka 17-18 grader. Avhärda på balkongen i april-maj och planterar ut när graderna är över 10 nattetid.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Inga egentliga knep mer än standardlösningar. Täckodlar, bankar huvudstammen med en pinne för att öka pollinering.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Själv tycker jag om att odla bara gamla sorter där de finns så mycket att välja ifrån. Har inget emot F1 sorter däremot och har odlat de kommersiellt i arbetslivet.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

I sallad med lök och gröna blad, gärna med vinaigrette dressing på. Sedan har jag alltid tomat på mina frukostmackor.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag gör en pastasås med årets sista mogna tomater där jag blanda med paprika, chili, salt, basilika mm. Detta fryser jag in. Annars tycker jag om väntan för färska säsongsvaror och tycker om väntan tills allt blir moget.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

Jag älskar tomaterna – det räcker så! – säger John och ler stort!

 

Kort och gott med John:

Namn: John Taylor

Bor och odlar: Malmö, odlar på kolonin.

Arbetar med: Trädgårdsmästare.

Intressant att veta: Att odla växter är det bästa jag vet och har startat Taylor & Surtanten med Jenny Neikell där vi visar på Patreon hur man kan skapa en trädgård från nollpunkten. Mitt andra rolig projekt är @drygcider förra vintern planterade jag 2 hektar cideräppelträd på Hällåkra Vingård och börjar sälja torr cider i den engelska stilen.

Om man vill lyssna lite mer på John, vilket jag tycker absolut att man ska göra, kan man hitta honom bland annat i podden Odlarna där han blir intervjuad om trädgårdskärlek, odling och växter som politisk kraft! Här lyssnar du på hans avsnitt: Odlarna med John Taylor 

 

Tack snälla John för att vi fick följa med i din odlingsvärld av tomater. Hoppas du får en fin odlingssommar och hinner njuta av tomaterna!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

Utflyktsmål: Slottsträdgården Ulriksdal
Tvestjärtar - nytta eller en förbannelse?