Månadens tomatvän: Lisa Wildare

19 september, 2020
Lisa Wildare, foto: Kristofer Hedlund

Det är dags att träffa en ny tomatvän, Lisa Wildare. Hon odlar på en ö i skärgården och levererar grönsaker av högsta klass! En mångsysslare som värnar om jorden och kvaliteten på grönsakerna. 

Vad är det bästa med att odla tomater?

Med tanke på hur lite näring det är i tomaterna odlade i sydeuropas utarmade och konstgödslade jordar eller i den besprutade stordriftens Holland, känns det oerhört bra att äta sina egna, giftfria och kraftladdade grönsaker. Men också att klimatavtrycket är minimalt när de växer inpå knuten och att smaken skiljer sig markant från de ickesvenska tomater som utsatts för flera dagars köldtransport.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Min absoluta favorittomat är den gula bifftomaten Brandywine. Trots att den tar så otroligt lång tid på sig från frö till skörd. Men den är värd väntan. Fastheten och det mangogula, nästan krämiga köttet överraskar nästan varje gång.

Två andra sorter jag gillar är Sungold och Romello, men jag tycker att det är surt att de ska tjyvas stup i kvarten för att bli hanterbara. Har inte riktigt den tiden. Tomater är ju så otroligt arbetskrävande om man jämför med andra grödor. Men det är väl också tjusningen med konstarten.

Hur odlar du tomater?

Efter att ha lärt mig den hårda vägen att tomatodlande på friland aldrig genererade någon vidare skörd, odlar jag uteslutande tomater i växthus. Eftersom jag planterar ut dem så tidigt brukar jag skörda första småtomaterna innan midsommar. Det innebär dock ett väldigt passande med bärande fram och tillbaka till huset under mulna dagar samt värmefläkt på nätterna innan temperaturen stabiliserat sig. Men det är det värt.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Jag sår mina tomatfrön i slutet av januari i stan på värmematta och med belysning och så bor de i sovrummet som jag håller svalt (max 10 grader) och ännu kallare på nätterna. Där växer de sig mycket knubbiga och fina. De får, fram till att de flyttar in i växthuset i början av maj, guldvatten varannan dag från att de är ca 10 cm höga. Väl i växthuset planteras de i en bädd bestående av biokol, häst- och koskit, gräsklipp, kompost och lite bikarbonat för att tona ned surheten i jorden. Under hela odlingssäsongen i växthuset (maj-oktober ca) får de dagligen en drink gjord på nässelvatten, Probioform, melass, magnesium (Bittersalt), hönsskit och finfin kompost som Paul Svensson fixar till mig från Fotografiska. Det är det enda tråkiga med tomater, att de är så kinkiga och näringskrävande. Speciellt bifftomaterna.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag håller tyvärr inte på med andra kulturarvssorter än den gula Brandywine, utan håller mig mest till F1:or. Det har bara blivit så. Men i år förälskade jag mig i en körsbärstomat från Pekkas Naturodlingar (som säljs på välsorterade ICA och Lidl faktiskt). Det visade sig vara en F1:a som heter Majorita. Så det blev till att odla den i år. Mycket söt, smakrik  och rikgivande sort som jag definitivt kommer att odla igen.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Eftersom jag avskyr att laga mat njuter jag mest av mina grönsaker när andra mer kulinariskt begåvade själar tillagar mina grönsaker. Men om jag själv ska förtära mina tomater blir det antingen skivat på en surdegsfralla med lite flingsalt eller i finskurna tillsammans med min milda rödlök, färsk persilja, en riktigt god olivolja, peppar och salt.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

När temperaturen i växthusen blir för trist klipper jag av tomatklasarna och låter dem eftermogna i egen takt på långa stavar i taket (på bjälkar) i stugan där det är relativt svalt och mörkt om hösten och på så vis äter vi,  när allt vill sig väl, egenodlade tomater ända in i februari. Beroende på sort givetvis. Småtomaterna håller betydligt längre än bifftomaterna. I de fall jag vill påskynda mognadsprocessen får tomaterna ligga vid mogna äpplen.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

Jag blev jätteglad när Johnna hörde av sig. Jag älskar att inspirera och inspireras. Livet liksom.

 

Tack snälla Lisa för din medverkan som Bondjäntans tomatvän! Alltid lika roligt med nya tomatvänner!

 

Namn: Lisa Wildare

Bor och odlar: Bor i Vasastan i Stockholm (där plantorna drivs upp), men har en rätt rejäl odling på en ö i norra ytterskärgården.

Arbetar med: Är en mångsysslare av rang, men arbetar bland annat med finansiell administration, fotografi och som halvtidsbondinna.

Intressant att veta: I slutet av juli varje år brukar jag anordna en skördemarknad på vår tomt, med spelmän och andra öproducerade varor. Förra året kom nästan 500 personer, många med båt från andra öar. Det är en sådan kick.

Mina spagettipumpor fanns förra året att förtära på Fotografiska och i år (2020) på Paul Svensson och Tareq Taylors restaurang Paul Taylor Lanthandel. Det är oerhört kul att samarbeta med så fantastiskt kunniga och reko människor och jag är så tacksam över allt som odlingen har givit mig, framförallt alla underbara möten som den genererat. Oavsett vad som händer framöver är jag glad över att alltid bära med mig den ovärderliga kunskapen om att kunna framställa min egen mat. Något som jag tror kommer att vara viktigt för de kommande generationerna.

www.lisawildare.com

Knäckig äppelpaj med höstfeeling
Månadens tomatvän: Anna Andersson