Knäckig äppelpaj med höstfeeling

26 september, 2020

Jag gillar paj och jag gillar paj särskilt mycket på hösten. Jag vet inte men det är liksom extra gott med paj på hösten. Dessutom passar paj till alla frukter och bär som man skördar på hösten. Äpplen brukar de allra flesta ha i sin trädgård och ibland i överflöd. Här kommer enkel men supergod äppelpaj med knäckig topp, riktigt god! Jo, man kan faktiskt också köpa äpplen och göra denna härliga paj!

Du behöver:

  • 150 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • kanel
  • 600 g äpplen

Gör:

  1. Börja med att sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med sirap och vispgrädde. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Blanda ner havregryn, vetemjöl och bakpulver. Rör om.
  4. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnhuset. Strö kanel över äpplena och lägg äppelklyftorna i en smord pajform.
  5. Fördela smeten över äpplena.
  6. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun.
Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde, båda goda till.
Smaklig spis!
Söndagskrönika: oktober underbara oktober
Månadens tomatvän: Lisa Wildare