Månadens tomatvän: Sanya Falkenstrand

1 april, 2019
Sanya Falkenstrand

Nu ska ni få träffa rockbruden som ställde om. Ja, Sanya Falkenstrand är månadens tomatvän och egentligen vill hon hellre prata jord och hållbarhet än tomater. Sanya vill gärna inspirera och sprider kunskap i skolor, på arbetsplatser och i hemmen. ”Det är viktigt att vi ser till så att resurser tas tillvara på plats, att färre kemikalier används och att grönska uppstår. Alltid med tanken om ett socialt ansvar glokalt.”

Jag träffade Sanya för några år sedan när jag gick en grundkurs i permakultur. Självklart lämnade hon avtryck både med sin kunskap och sin personliga resa. Jag är glad att hon tackade ja och här får ni vara med om spännande läsning från en regenerativ ekohushållare och omställare! 

Vad är det bästa med att odla tomater?

Jag gissar att det är som så många andra innan mej redan har svarat – att en i princip kan odla godis på en planta. Och det är dessutom väldigt lätt att få dom där godbitarna att ploppa fram.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Japp, Mei Wei. De första två åren jag odlade, så hade jag kanske tre olika sorter, sen blev det mer och mer att jag bara odlade denna sort. För nått år sedan så tyckte jag att jag ju måste skärpa mig, jag måste odla fler tomatsorter. Det var lätt gjort då jag fick plantor av min tomat-tokiga vän som då hade gjort halva jobbet. Jag kanske stod med minst 10 sorter den sommaren på min altan. Men återigen så visade det sig att Mei Wei slog alla i både smak och som rikligt givande. Jag har ju dock aldrig haft tillgång till ett växthus, så de sorterna har jag aldrig utforskat.

Direktsådda tomater i varmbänk

Hur odlar du tomater? 

Jag har ju mer och mer lämnat intresset för köksväxter för att ge plats och tid till att utforska perenner och hur odlingar med tiden kan skötas med minimal input. Men jag vill även odla på ett så hållbart sätt som möjligt. Om en vill ha starka individer så behöver tomater extrabelysning vid uppdrivning inomhus. Det är inte på något sätt hållbart med dessa lampor och den energi som behövs för att driva dom.

Förra året testade jag därför tillsammans med deltagare på kursen jag driver på Skarpnäcks Folkhögskola i Urbant Ekohushåll, att direktså tomatfrön i en varmbänk i mitten på mars, och det funkade! Det blev riktigt stadiga plantor och vi fick skörd. Det var några gröna tomater kvar som möjligen hade kunnat mogna på plantan om vi hade haft möjlighet att ha på ett glas på varmbänken. Kursen drivs dock bara på deltid så vi kunde inte sköta regleringen av ventilationen, därför stode varmbänken utan glas ifrån maj.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Nä, jag har aldrig nördat ner mig i tomater. Jag har mest vart intresserad av det som bygger upp en planta från grunden, dvs jorden. Om inte i år så kommer jag nog att nästa år kunna börja fördjupa mig i de enskilda individerna och deras behov. Varje växt har sina speciella behov, vilket har vart övermäktigt för mig att ta in på den resa som jag har gjort. Jag har ju inte bara jobbat med odling. Ekohushållning är så långt mycket mer än att bara odla. Men jag tycker verkligen en ska prova att odla på det sätt jag beskrev innan. Börja tidigt ute i början på mars och fokusera på frilandstomater som heter nått med Artic, Russian, Canadian etc, dvs något som står pall i vårt klimat.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Den högsta politiska handlingen en kan utföra idag är att vara självförsörjande på frön och att dela dom med andra. Därför har F1-frön i alla år gått helt bort hos mig, dvs aldrig i mitt liv att jag köper F1-frön, det är faktiskt rena dumheter att göra det. Aja baja! Vi har förlorat så väldigt många variationer, uppåt 90% för vissa växter, på grund av slemmiga marknadskrafter, hualien! Variationer gör att vi till exempel klarar den torka vi förmodligen kommer att stå i framöver, eller för den delen kanske en enorm kyla om Nordatlantiska driften tappar i fart. Köp inte F1- frön för allt guld i världen och är det något en ska plugga här i livet så är det fröodlingskunskap. Det är en ädel konst att få till ett sortäkta frö.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Haha, här måste alla ha svarat – som den är! Men om en ska göra något mer med en tomat så är det faktiskt mitt absoluta favoritpålägg. Saltad på en nersmörad nyrostad surdegsmacka. Eventuellt med lite peppar på. Har en inte provat det någon gång så kan en nog allt få uppleva en ny bombastisk smaksensation!

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag har mjölksyrat dom några gånger, men är inget fan av smaken. Det går ju att göra mjölksyrad salsa på tomater, men jag har faktiskt inte hunnit prova. Annars håller de sig färska rätt länge på en gren. 

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Jag hoppas kunna inspirerar folk in till ekohushållningen. Det är för mig svaret på många av de problem som vi står i idag. Inte bara klimatförändringarna, utan även resursbristen och den bortglömda glokala ojämlikheten. Ekohushållningen är en mäktigt värld som sätter antropocentrismen på spel. En får känna den inneboende intelligensen som naturen besitter, hur lite vi egentligen vet i jämförelse med den sprängkraften. Hur lite vi kan och hur mycket det finns att återupptäcka men även kvar att utforska från där vi står idag.

Stort tack Sanya för att du vill dela dina tankar om odling på ett hållbart sätt. //Johnna a.k.a Bondjäntan

Namn: Sanya Falkenstrand
Bor och odlar: Bor i Skarpnäck och odlar lite över allt här. Har bla en kolonilott i Pungpinans Fritidsträdgårdar.
Arbetar med: Att som lärare och föreläsare inspirera till ett grönare och skönare liv. 
Intressant att veta: Jag har turnerat i Europa och lirat 70-talsrock med bandet Siena Root och hoppas få tid till musiken igen inom en snar framtid. Tills dess söker jag korta musikförbidelser, tex som gästsångerska i Graveyard eller varför inte en duett m Sundström, det vore redigt fett, haha! 
Sanya håller i intesivkurser i självhushållning och är även omställningscoach. På hemsidan Anima Mundi kan du läsa mer.
Odla bondbönor!
Odla bönor - klimatsmart mat!