Månadens tomatvän: Tina Wickman
Nu ska ni få träffa trädgårdsmästaren Tina från Teklas Trädgård som månadens tomatvän. Tina har också som jag, en passion för tomater och håller gärna just föredrag om tomater och hur det går till att få sortäkta fröer. En riktig frende, som älskar att grotta ner sig i detaljer och särskilt olika sorters grönsaker. Vilka är godast och exakt hur är just den sortens tomat godast att äta?!
En av hennes drivkrafter både som utbildare och som verksam trädgårdsmästare i det levande museum som Edsviks köksträdgård är (där odlas enbart kulturarvssorter) är att dela med sig av sin kunskap och sprida odlingsglädje. Hon har även kurser i odling för barn och deras föräldrar. Så häng med och kom in i Tinas tomatvärld!
Vad är det bästa med att odla tomater?
På morgonen går jag ut och vittjar tomatplantorna, njuter av några solvarma tomater på stående fot och tar in resten till frukostbordet.
Det bästa med att odla tomater själv är att kunna välja bland en massa olika sorter som inte finns att köpa som frukter här, du ger dig själv tillgång till en enorm rikedom av smaker.
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Green Zebra -fantastisk grön tomat med mörka strimmor och en fräsch, ovanlig smak, god både omogen och mogen. Fantastiskt vacker i en sallad och så god på smörgås.
Principe Borghese -en piennolotomat, även kallad vintertomat därför att den går att spara över vintern i färskt tillstånd. Jag har haft tomater kvar ända till i februari, de är lite skrynkliga då men smakar ljuvligt.
Sen gillar jag bifftomater också. Visste du att bifftomatens blomma egentligen består av flera blommor som sitter tätt ihop, det är det som gör att det blir som en söm runt om på bifftomater -det är skarven mellan blommorna.
Hur odlar du tomater?
Jag har inget växthus men jag har en fantastiskt varm terass med väldigt många soltimmar som är både stenlagd och omgärdad av en hög avenbokshäck vilket ger terassen ännu gynnsammare odlingsförutsättningar.
Där får tomaterna bo från slutet av maj tills första frosten är på väg (det gäller att hålla koll på väderleksrapporterna). En del tomatplantor står i krukor, andra växer i specialbyggda plywoodlådor med tillhörande spaljé -jättebra insynsskydd också.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Enligt min erfarenhet är brunnen hästgödsel det bästa till tomater, det ger en jämn och långtidsverkande grundgödning. Fyll gärna på med nässelvatten eller guldvatten när tomatplantorna har börjat ge frukt och resten av säsongen.
Om det är någon buse som äter stora hål i tomaterna så är det troligtvis grönsaksflyets larv. Skälet till varför du aldrig ser larven är för att den är nattaktiv. Gå ut sent kvällen med ficklampa och vittja.
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Jag är medlem i Föreningen Sesam, en förening med syftet att bevara gamla sorters grönsaker genom fröodling och föredrar givetvis gamla sorter men jag fördömer inte andra som vill odla hybrider, alla gör som de vill. Och visst finns det goda hybrider också.
Det kan vara bra att känna till att de vanligaste köpetomaterna är rätt smaklösa jämfört med de du kan odla själv pga att de är genmodifierade för att passa den industriella framställning, förvaring och transport de måste klara.
Att välja att odla gamla sorters tomater ger dig som odlare tillgång till fantastiskt goda tomater.
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Rostat bröd med skivade tomater, en riktigt god olivolja och färsk basilika och lite örtsalt, det är det enda jag vill ha till frukost på sommaren.
Har du något bra förvaringstips av tomater?
Pröva piennolotomater om du inte redan har gjort det, de är goda färska och i matlagning och de kan hålla massor med månader efter skörd.
Jag brukar lägga tomaterna i stora glasburkar i köket när jag tar in dem på hösten, de mognar egentligen bättre i en kartong med lock på men på det här sättet kan jag äta upp dem så fort de blivit mogna och inte glömma dem i ett skåp nånstans.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
Så roligt att bli tillfrågad! Jag har lärt mig jättemycket om odling i olika Facebook-grupper tidigare när jag började bli intresserad av trädgård och läst mycket av Bondjäntans bloggande om höns och trädgård. Klart det är kul att få vara med och sprida ännu mer sköna tomatvibbar och dela med mig av mina knep.
Tack snälla Tina för dina funderingar om tomater och tomatodling. Jag önskar dig ett finfint tomatår och stor odlarlycka! /Johnna a.k.a Bondjäntan
Kort och gott om Tina:
Namn: Tina ”Teklas Trädgård” Wickman
Bor och odlar: I min trädgård i Upplands Väsby och i Edsviks köksträdgård och odlingsföreningen Rotfrukten i Sollentuna
Arbetar med: Trädgårdsmästare och trädgårdsutbildare, föredragshållare
Intressant att veta: Jag håller föredrag om fröodling av bla tomat, dvs hur det går till att få sortäkta fröer. I år odlar jag med min pappa på hans odlingslott för att det är ett fint sätt att bonda på. På instagram finns jag som teklas_tradgard, med fokus på odling och trädgårdsbilder.
0 kommentarer