Q&A om tomater

9 juli, 2019

Nu kör vi Q&A för hela slanten, många frågor blev det. Det är så roligt när ni undrar och extra roligt när det kommer frågor som jag inte har tänkt så mycket på. Här kommer i alla fall frågorna och mina svar.

Hur mycket blad tar du bort på tex bifftomater? 
Jag har nog satt mina för tätt i år så jag behöver få in ljus för att få tomater och att de mognar…. Har hört att man kan ta bort alla blad upp till första klasen?

Jag tänker att det är viktigt att få luftcirkulation mellan plantorna. Vissa tar bort många blad och andra tar inte bort några alls. Jag brukar blada av lite eftersom jag faktiskt odlar tätt, så att det blir luftigt mellan plantorna. Senare på säsongen, i höst bladar jag av ganska mycket eftersom det är fuktigt i växthuset och jag vill inte att de ska bli dåliga. Det är många som säger som du, att blada av upp till första klasen men det vet jag inte om det finns någon faktisk kunskap eller om det är tyckande.

Tips & trix för att få dem att mogna?

Nja inga riktigt bra trix egentligen. Jag brukar låta dem mogna i egen takt faktiskt. Dessutom brukar jag plocka in omogna tomater på hösten och låta dem mogna inomhus.

Gröna tomater

Jag har en sort som inte ska tjuvas. Men kan det verkligen stämma? Plantan var enorm, som en enda grön skog och helt utan blommor…så nu tjuvade jag brutalt och hoppas det kanske blir tomater till slut…

Om det är en busktomat så brukar ”man” inte tjyva så mycket. Jag skulle gjort som du om den är lite för buskig…

Varför blir det blomställningar och bladrosetter ut på plantans bladnerver?

Jag vet faktiskt inte. Nu blev jag också nyfiken!

Vilka är favoriterna som återkommer, och varför?

Oj, det är många som är favoriter… Gelbe Dattelwin,  nä jag kan inte välja några få… Det blir många om och men, men du kan läsa mina tomatlistor så förstår du vad jag menar: Tomatlistor

Varför gulnar tomatbladen?

Den vanligaste orsaken är näringsbrist men tomatplantan får också ofta gula blad längst ner när den börjar bli gammal. Men blir hela plantan gulaktig då är det sannolikt näringsbrist!

Jag undrar om blad som blivit rulliga och hårda och lite torra någonsin kommer att bli gröna igen? Tror det varit för stora värmeväxlingar.

Tomatplantan krullar ihop sina blad när den tycker att det blir för varmt men oftast ordnar det till sig när det blir svalare. Om det är dessutom hårda och lite torra, ja då vet jag inte.

Vid vilken temperatur blir du nervös för att tomaterna eventuellt inte ska överleva natten? Med respektive utan fiberduk.

Har jag dem i odlingstunneln klarar de sig ganska bra även vid kyla eftersom det inte blåser i tunneln. Jag blir lite nervös när det börjar bli minus 5 och då täcker jag med fiberduk. Om det blir mer än -10 ja då blir det dubbla fiberdukar och så vankar jag som en äggsjuk höna!

Odlar tomater i stor skala i år. Fixade tomatpålar o har 3-4 st tomater vid varje påle. Dom har börjat blomma vid nästan varenda påle. Hur ska jag göra med bladverket? Plantorna toppades innan dom sattes ut i juni ngn gång. Ska jag ta bort ngr blad så att frukten får mer ljus på sig eller hur kan jag tänka? Om jag ska ta bort blad, tar jag bort ovanför ell nedanför frukterna?

Härligt med odling i stor skala! Jag skulle ta bort lite blad där det är frukt och de skymmer, oavsett ovan eller under.

Ofta finns i samband med beskrivning av tomatsorter en siffra, det kan vara allt från 42 till 135 och jag blir aldrig riktigt klok på vad som avses. Är det dagar mellan sådd och skörd, grodd och skörd, blomning och skörd, eller kan det variera?

Jag tror jag vet vad du menar och jag tror det är från sådd till skörd. Alltså hur många dagar du behöver vänta innan du kan skörda dina tomater – utvecklingsdagar. Stämmer si så där men en bra fingervisning om det är tidiga eller sena tomater.

Vad vill dom helst ha för näring så dom blir söta och goda? 😁

Tomater gillar välgödslad och mullhaltig jord. Om du får stor bladmassa har du antagligen gett för mycket kväve till dem. Det kan jag märka ibland eftersom jag odlar i hönsbajs .  Men jag gödslar med gräsklipp och kissvatten. Ja och lakvatten från Bokashihinken när det räcker… Och så brukar jag gödsla med nässelvatten och vallörtsvatten. Och det är så roligt med gödsel och jord, mitt favoämne! Här kan du läsa mer om

Nässelvatten

Gödsla med vallört

Gödsel till dina tomater

Varför bildar vissa tomater blomstänglar från bladen? Ska man låta dom vara kvar eller ta bort?🙂

Jag vet inte men blir ju supernyfiken. Jag ska banne mig kolla upp detta!

En del tar bort mycket blad på sina tomatplantor, dom ser nästan nakna ut, jag tar bara bort dom nedre bladen. Hur gör du?

Ja jag bladar av lite för att få in luft mellan tomatplantorna. Men jag strippar inte helt utan så att det blir luftigt.

Vilka tomatsorter passar bäst att i friland?

Oftast busktomater som tål kyligare väder. Många tomater från Ryssland och baltstaterna är bra frilandssorter i Sverige, lite beroende på var du bor förstås.

Tomatlista 2018: Frilandstomater

Ska man nypa av tjuvskotten på alla tomater? Jag upplever med mina tomater att det är på tjuvskotten som det kommer flest blommor. Har sått små gula pärontomater (Om jag minns rätt) 😁

Busktomater behöver man inte tjyva utan det är oftast högväxande tomater som man tjyvar. Högväxande tomater blir lätt rangliga och oregerliga om man inte tjyvar dem.

 

Ja det var alles för den här gången//Johnna a.k.a Bondjäntan

✨Bondjäntan fyller 10 år!✨
Månadens tomatvän: Tina Wickman