Gödsla med vallört!

24 maj, 2018

Jag har ett favoritämne och det är gödsel och jord. Jag skulle kunna prata om gödsel och jord både på inandning och utandning för det är bland det viktigaste för hållbar odling och för en hållbar planet. Vallört är utmärkt gödsel för dina växter och odlingar tillika hållbart!

Jag har något som kallas uppländsk vallört som är en blandning mellan äkta vallört och fodervallört. Den är ganska vanlig och faktiskt ses den allra oftast som ogräs som man inte vill ha i sin trädgård. Den är så kallad invasiv och sprider sig av egen kraft om du inte håller efter så du bör tänka en och två gånger om du vill ha in den i din trädgård.

Jag tycker att den mer än gärna får vara i min trädgård men så klart på anpassad plats så som en skogsdunge eller i kanten av trädgården. Men jag har även den under äppelträd och där mår den prima. Bin och humlor tycker om den så den hjälper till att nyttoinsekter som pollinerare trivs i trädgården. Det finns en steril variant som heter Bocking 14 som en kan odla istället om du är rädd för spridning men vill ha vallört i din trädgård som nyttoväxt.

För nyttoväxt är det verkligen!

Du kan använda den på minst 3 olika sätt som gödsel i din trädgård;

Vallörtskoncentrat

Ta ett större kärl som en stor hink eller tunna och borra några hål i botten på kärlet. Ställ kärlet ovanpå någon som kan samla upp vätskan från tunnan. Fyll på med vallörtsblad och låt stå. Vallörtsbladen förmultnar förvånansvärt snabbt och avger vätska. Näringslösningen spär du med 15-20 delar vatten beroende på vad du ska gödsla.

Vallörtste

Samla vallört i tunna eller hink och fyll på med vatten. Låt stå och det börjar ruttna och lukta nåt förfärligt. Ställ gärna ditt kärl en bit bort så att den inte står precis vid din uteplats för det luktar inte mumma. Jag blandar gärna med åkerfräken och nässlor när jag har tillgång till dem. Vallörtste späder du 1:10 och vattnar dina växter med.

Täckodla med vallört

Kanske är det enklaste sättet att gödsla med vallört att skära av vallörtsplantan och använda den i täckodling om det är möjligt. Att täcka med vallörtsblad är perfekt för den bryts ner snabbt och du får näring på några dagar till dina odlingar.

Ibland brukar jag göra ett avkok på vallört och åkerfräken som medicin eller växtvårdsmedel till mina odlingar, vallört har mycket kalium och åkerfräken kisel. Jag kokar vallört och åkerfräken och sprutar i förebyggande syfte mot svamp och mjöldagg. Har jag fått bladlusangrepp på växter sprutar jag på dem med detta och kanske hjälper det, jag vill gärna tro det men jag har inga vetenskapliga bevis för det.

I England är vallört en mycket populär växt för just gödsling på grund av att den är så näringsrik. Vi borde nog följa dem på den punkten då den är anspråkslös och tillgänglig, lätt att använda och bra för jorden. Det är även en mycket populär växt inom alternativmedicin.

Du kan skörda en vallörtsplanta 3-4 gånger under en säsong och sedan behöver den vila för att återhämta sig. Har du vallört du vill bli av med så behöver du vara ihärdig, kapa och kapa så att den inte orkar återhämta sig.

Yes, så ut och skörda lite vallört och gör ditt eget gödsel!

Med hopp om friska och härliga odlingar //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Gödsel till dina tomater!
Hönsen flyttar ut och kycklingar födda!