Arbete med fjärilsrabatten!

7 maj, 2012
Kategori:

Kommer ni ihåg mina planer för två stycken fjärilsrabatter som jag har drömt om? Två avlånga rabatter som skulle ”rama in” vår stora grusgång upp till huset. Jag ritade och planerade, drömde och skickade efter frön. Planterade och pysslade… 
Det skulle gå i vitt och grönt och dofta underbart. Syftet var att locka till sig insekter i högre grad eftersom de är nyttodjur! Mångfald, ni vet! Jag köpte in frön av vit anisop, vit vallmo, vitspräcklig temynta, vit rudbeckia, brun/grön trollrudbeckia Green Wizard, ”vit” slingerkrasse Milkmaid, vit rallarros, vit praktmalva och limegrön tobak! Både ettåriga och fleråriga för att säkra blomningen redan detta år!

Och hur har det gått nu då med alla sådder och rabattgrävningar? Jo, si så där måste jag medge. Det har strulat med tre saker, någon konstig ”sjukdom” i sådderna, tidsbrist samt att jag inte kunde pyssla om sådderna på ca en vecka då jag tyckte att blodproppar i benet var mer intressant! :-/ Hoppas att ni förstår att jag behöver använda mig av ironi  för att släppa på trycket… Frustationen har varit enorm!

Ayway, de vita rudbeckiorna som grodde så fint och blev himla fina småplantor drabbades av något. Jag planterade om dem och var så nöjd med hur de såg ut och hur många. Läs här. Men sen hände något… Ni kan se på bilden till vänster att de ser inte så fina ut längre! 🙁 Mina fina rudbeckior dog, slokade och mådde allmänt dåligt efter en vecka efter omplanteringen. Jag vattnade med gödselvatten och hade dem under lysrör… men näe. Kanske fick de för mycket näring? Eller så var jorden sjuk? Eller? Ja, efter några veckor försökte jag rädda det som räddas kunde. Jag planterade om dem i riktiga krukor och klippte bort alla vissnande och ruttnande blad… Nu hoppas jag att jag får några plantor i alla fall då de skulle ju vara stommen i min fjärilsrabatt!

Temynta grodde också finfint men drabbades av samma tillstånd som den vita rudbeckian. Dessa småplantor gick inte att rädda över huvudtaget… Undrar om jag kan finna denna vitspräckliga temynta som planta någonstans? Vill ju verkligen ha den i rabatten.

Glädjande nog har Green Wizard rudbeckian överlevt alla faror här hemma. De frodas fint och jag har 20 plantor som ska ut i rabatten. De har inga tecken på mögel, förruttnelse eller uttorkning utan lever och växer. Så allt är inte blä även om jag är grymt besviken över den vita Rudbeckian och temyntan.

I helgen tog jag tag i bäddarna. Eller det som har varit planteringar med malört, tulpaner och riddarsporrar. Jag har grävt ur, och nu vet jag, att jag ska vara vääääldigt säker på var jag planterar malört så att jag inte ångrar mig för attans vad rötter de producerar! Eftersom jag inte tror att jag fick bort alla rötter så lade jag markduk i botten, ovan på träramar och sen många skottkärror egen producerad jord!

Tulpanerna slokade lite efter denna pärs som pågick i många timmar även om de fick stå skuggigt. Men ja ja antingen tar de sig eller så inte. Men nästa år blir de fina igen! Har köpt mig några led-lampor med solceller till trädgården för att lysa upp. Jag har inte haft det tidigare och antar att det är så miljövänlig belysning man kan få till det…

Jag hade också två påsar med vita narcisslökar i källaren som aldrig blev planterade i höstas men som jag köpte på rea. Dessa petade jag ner i jorden även om de såg ganska skruttiga ut. Kanske att det tar sig till nästa år? Vore fint med vita narcisser och ljusgula tulipper.

Källa

I kanterna på lådorna petade jag ner frön från denna underbara krasse, Milkmade! Dock hade jag för få frön så det blir till att komplettera snarast. Jag hoppas verkligen att de är så här ljusa som de är på bilden.

Näsa steg är att bestämma sig för när de få vita Rudbeckiorna ska ner i jorden och Green Wizard plantorna, limegröna tobaken samt fylla ut med att fröså vallmo och praktmalvan. Det kanske kan bli nåt till sommarn?

Trädgårdens f u l h ö r n a ! (varning för starka bilder för känsliga läsare) hihihi
Ni glömmer väl inte nässlorna?!