Ni glömmer väl inte nässlorna?!

5 maj, 2012
Kategori:

Ibland glömmer jag naturens tillgångar och det är ju så dumt… sällan behöver man vitamintabletter om man äter en allsidig kost och mycket nyheter från naturen! Nässlor som många utrotar från sin trädgård då de bränner och är svåra kan man faktiskt ha på ett speciellt ställe. De passar i en dunge, i kanten av trädgården eller som jag gjorde förra året; nässelbänk! För jag tycker att man ska lite nässlor även om man inte gillar dem… de är himla bra som ”bäbiskammare” för vissa nyttoinsekter som är bra att ha i trädgården. För  det är väl klart att vi ska nyttodjur som bekämpar skadedjur istället för kemikalier!

I min nässelbänk frodas det nässlor just nu. 🙂 Jag plockade i helgen och under veckan, det känns som riktig rikedom när man vet att uppskatta dem. Hittade flera nyckelpigor när jag klippte mina nässlor… de är ju också så söta och rara. Nässelbänken kommer jag att flytta i så småningom, har andra planer för den platsen. Men jag måste hitta en bra plats, en bestående plats så att jag slipper flytta den varje år. 😉 För visst vill jag ha kvar min nässelbänk!

Har gjort den godaste peston av nässlorna som vi äter av. Nästan till varje rätt denna vecka har en klick nässelpesto varit ett måste. Det blir ett habegär som är svårt att motstå, så mumsigt gott. Den allra enklaste maträtt blir en hit med nässelpesto!

Tänker att jag ska torka späda nässlor till mig själv också. Normalt brukar jag slå stora nässlor under högsommaren och torka till hönsen för vinterutfodring men nu vill jag till mig själv också. Planen är att torka nässlorna, mixa sönder dem och förvara i tät burk… ”Nässelpulver” att ha i frukostfilen, i smoothien, i brödet ja, ni är med på tåget. Att mixa sönder torkade nässlor är ett bra sätt att få ner volymen på förvaring & utrymmesfrågan.

Allt som oftast gör jag pesto och nässelpaj av mina färska nässlor. Om jag har överflöd förväller jag och fryser in för att kunna göra gott även senare på säsongen. Har gjort nässeldrink när jag har behövt kurera mig från plågande förkylning… och så nu tänker jag även torkade, pulviserad nässla! Jag känner mig på klok och rik på samma gång när jag skördar mina nässlor från min nässelbänk!

God helg!
Arbete med fjärilsrabatten!
BOB is on fire!