Bondjäntans chilichokladkaka är klar att ätas!

27 november, 2010

Bondjäntans chilichokladkaka

Godaste chokladkakan som bakas och ätes med gott samvete!

Nu är den klar!

Ingredienser:

200 g mörk choklad

200 g smör

½ dl färdigt kaffe

4 ägg

0,75 dl chilihonung

1 krm salt

  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Smält smör och choklad i vattenbad. Tillsätt kaffet när chokladen har smält.
  • Vispa äggvitorna (i en väl rengjord bunke) till en fast konsistens – ställ in i kylen tills du ska ha dem.
  • Vispa äggulorna tillsammans med salt och chilihonungen.
  • Blanda äggulorna och chokladsmeten. Vänd ner äggvitorna försiktigt.
  • Använd gärna en mindre springform att grädda kakan i. Lägg bakplåtspapper i botten på formen. Häll smeten i formen och grädda den i 40-45 minuter.
  • När kakan är färdig låt den vila några minuter innan man smakar av den. Serveras gärna med vispad grädde eller kesella.

Att tänka på:

  • välj en bättre variant av mörk choklad, 70 % choklad, Fair trade märkt.
  • brygg kaffe som är eko eller fair trade märkt, kanske både och!
  • välj dina ägg omsorgsfullt, gärna kravmärkta ägg.
  • välj gärna närodlad honung eller denna speciella sort: chilihonung. Om du har naturell honung kan du klippa ner lite chili i smeten för att få till det rätta stinget.

Kuriosa:

Det påstås att hälsoeffekterna med mörk choklad är att chokladen förbättrar cirkulationen, innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Vad gäller chili så ska den hjälpa till att minska din aptit och öka ämnesomsättningen! Och honungen då? Jo, att den innehåller mineraler, vitaminer och antioxidanter och har ett lägre GI än socker. Ett nyttigt sötningsmedel. Vissa påstår att både chili och honung förebygger förskylning.

Kan du låta bli att äta denna kaka?!

😉

En morgon när jag vaknar är hela världen vit...
A farm for the future