Jag städar frölådan, planerar köksträdgård och ritar drömmar. Nu ska det bli ordning och reda!

28 februari, 2012
Kategori:

Igår druttade jag på röven, det var glashalt när jag var på promenad med hunden. Slog i ryggen och huvudet, tyckte inte att det var så farligt så jag fortsatte min promenad. Dock kräktes jag efter ett ca 20 minuter på den fortsatta promenaden, blev yr och fick huvudvärk så det var bara att ta sig raka vägen hem. Idag blir det till att vila huvudet… så jag passar på att leka med frölådan, läsa favvoböckerna och planera. Man får göra det bästa av situationen!

Har tänkt mig sortera bort alla gamla frö påsar, både tomma och de med gamla frön i. Helt galet vad jag har samlat på tomma (?) fröpåsar… Jag har planerat att städa frölådan för bättre översikt (jag lovar) men inte riktigt kommit mig för.

I söndags var jag på snabbvisit hos Gela och blev inspirerad av mången ting, bland annat hennes frösortering. Hon hade i sin tur fått ideén från Blomkronan och sorterat alla frön och satt in dem i en pärm. Helt galet mycket jobb och min ambitionsnivå ligger mycket mycket lägre! Sortera och slänga blir min variant.

Lådan är städad och mycket är slängt. Jag borde tagit en före bild 😉 Då vällde det över och allt rymdes inte i… Det kan också förklara att jag saknar några fröpåsar som är beställda tidigare i år…? Jag får nog leta bland mina gömmor. Vill ju inte beställa nya frön av det jag redan borde ha någonstans.

Favoritböckerna är framme när jag ska planera min köksträdgård. Har redan flera små-ritningar och har tänkt mycket men nu ska det bli på riktigt. Det ska samplanteras och jag tänker ekoplanteringar! Böcker som jag läser om och om igen för att få det bästa möjliga med mig:
  • Köksträdgården av Lena Israelsson
  • Köksträdgrden – det gröna arvet – av Lena Israelsson
  • The Self Sufficient-ish Bible av Andy & Dave Hamilton
  • Self Sufficiency-boken av John Seymour
  • Odla dina egna grönsaker av Åke Truedsson
  • Odla ekologiskt av Bob Flowerdew
Och så den nyaste boken i samlingen; How to grow Winter Vegetables av Charels Dowding. Ja, av namnet förstår ni att jag planerar även för vinterhalvåret…
… Maken köpte mig en ny anteckningsbok size XL! Det är A4 format men tre gånger så tjock som ett normalt häfte. Den är uppdelad med 10 flikar, 80/20 med linjerat och rutat. Perfekt att samla information och ritningar i. Har redan börjat samla recept på inläggningar, ketchup och såser 🙂 I huvud sak ska jag samla tips om hur jag ska odla för bästa resultat; växtföljder, växtkombinationer, bästa sorter för odling hemma hos mig, ”insektsmotstånd”, mina planer med mera. Och så ska jag samla ritningar på de rutade sidorna. Allt i samma häfte i stället för både här och där!

How to grow Winter Vegetables är det nyaste tillskottet och ska hjälpa mig med sen höstodling tänker jag. Den är ju inte riktigt för våra vinterförhållanden men ger bra matiga tips ändå. Jag har en plan… 😉 Jag har även påbörjat en så-kalender för att göra det lättare för en virrpanna som jag. Den kommer fyllas på efterhand vad jag lär mig och vad jag gör i praktiken. Kan lägga till att jag odlar i zon 2 till gränsen av zon 3.

Nu ska det bli ordning och reda!

Säsongsbetonad mat eller...?
Med hopp om vår är hönsen ute och luftar sig!