Spännande med Lactobacillus acidophilus !

31 januari, 2012


Nu har fått hem mina Kefirgryn som jag har beställt. Jag är en riktig älskare av mjölsyreprodukter så som olika sorters yoghurt och fil och blev intresserad av Kerfir. Det är en syrlig mjölkdryck som ska vara mycket nyttig med bakterien Lactobacillus acidophilus och jästsvampen Saccharomyces kefir.

Jag har aldrig ätit Kefir tidigare så jag är grymt nyfiken. I min fantasi tänker jag mig att jag ska använda den bland annat till morgonsmoothie med sommarens härliga bär! Men det är lite pyssel, man ska lägga grynen i mjölk, låta stå i rumstemperatur minst 8 timmar, sila av och ställa i kylen, lägga grynen i glasburk och sätta i gång en ny Kefirladdning. Och så får man lära sig att anpassa mjölkmängden med hur tjock och sur man vill ha sin Kefir. Alla barn i början.

Lite info på Wikipedia.

Jag la ner grynen i en ren glasburk som låg i lite mjölk i en plastpåse vid ankomst. Nu hade jag två ”förpackningar” med Kefirgryn då en av dem ska bli en present. Men till att det är dags med present får jag ta hand om grynen på bästa sätt 😉 Som ett husdjur eller nåt…hahahaha Anyway, jag la dem i glasburkar och hällde på mjölk, satte på ett kaffefilter för att förhindra djur i burken. I morgon bitti får jag mitt första resultat och det blir himla spännande! Just nu är jag lite morgontrött och jag går upp vid 5.15 – kan hända att jag måste skvätta kallt vatten i ansiktet så vaknar på riktigt innan jag pysslar om min Kefirburkar.

Måste också införskaffa mig en plastsil eller ett durkslag i plast (var man nu hittar det?) då Kefirgrynen inte mår bra av metall. Eller så låter jag maken gå på spaning och lösa mitt plastproblem 😉

Jag återkommer med mina lactoäventyr!
Hjärtblad på citronchilin
Hjälp önskas: Vad betyder såråden?