Varannan grön – Solig het kikärtssoppa!

6 december, 2015


Favorit i repris!

Denna soppa är bland det godaste jag vet i soppväg. Särskilt på vintern värmer den gott om man vågar ha lite hetta på den. Och nu efter 3 blåsiga dagar passar den fint! Den går fort att tillaga, 30-40 minuter – bästa snabbmaten! Och det skadar väl inte att den är nyttig med alla sina grönsaker. Recept är för 2 luncher/middagar eller 4 förrätter. 

Ingredienser 
2-3 msk olja
1 gul lök 
2-3 vitlöksklyftor ** 
1 msk curry
1 msk tomatpure
1 bit chili mediumstyrka ** 
1 bit ingefära el. 2 tsk torkad ingefära
2 dl rivna morötter
2 dl palsternacka
2 dl persiljerot
5-6 dl dl kokta kikärtor
2 dl vatten
400 ml (en burk) kokosmjölk *
1 klick rysk yoghurt/portion

Börja med att hacka den gula löken och vitlöken i smått, fräs dem i olja och tillsammans med curryn. Kryddblandningens smaker kommer till sin rätta genom att fräsa dem i olja. Löken och curryn ska fräsas på medelhög värme och inte få färg. 

Undertiden du fräser löken mjuk river du rötterna på ett vanligt rivjärn på den grövsta sidan. Denna soppa kom faktiskt till genom att jag skulle ta hand om tråkiga ”soppgrönsaker” som såg trötta och vissna ut. Efter långförvaring under vinterhalvåret så kommer det en dag när grönsakerna inte ser så aptitliga ut. Det kan ju även hända bortglömda grönsaker i kylen.. 

Sedan tillsätter du de rivna grönsakerna och fräser dem tillsammans med löken och curryn. (Eventuellt får du tillsätta 1 msk olja.) Blanda ordentligt och fräs 1 minut innan du tillsätter ingefära, chili och tomatpure. Här måste du själv bestämma hur stark du vill att soppan ska bli. Jag använder mig av medelstark chili, ”färsk” från frysen. Den ska inte bara vara het utan lyfta de andra smakerna i soppan. 

Häll på 2 dl vatten och låt småkoka under lock i ca 10 minuter. Sedan fyller du på med kikärtor och kokosmjölk, rör om och låt puttra 10 minuter till. Du kan använda konserverade kikärtor från affären eller så kokar du egna. Koka ett större lass och frys in lagom stora förpackningar. Guld värt! Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. 

Häll upp i tallrik och klicka ner klick med rysk fet yoghurt! 

Smaklig spis!
Heta morötter - Tanggun kimchi
Fredagsfunderingar - är det dags att bli en Prepper?