Jag skäms för bristen på empati….

11 december, 2013
Kategori:

Detta är faktiskt en ganska vanlig bild i Stockholm och troligen i fler städer. Bilden publicerades i DN 20120115 i en artikel om Tiggeri och utsatthet. Vi har många som inte har mat för dagen och inte har tak över huvudet. Nu vill jag inte lägga fokus på svenska VS utländska tiggare som t ex SD-politiker gärna diskuterar. Jag vill inte prata om att kriminalisera tiggeri. Eller att folk får skylla sig själv, den starkaste överlever. Näe det är fel fokus! Jag vill inte prata om dessa ting för jag skäms så för bristen på empati och den taskiga människosynen som råder.

Jag vill lyfta vad jag ser och hör, som igår, på nyheterna berättade några ur ett jägarförbund att de samlades och tog sitt överskott av kött och gav till bättre behövande. Såg inte hela inlägget men gissar på att köttet landade i ett soppkök eller liknande.

Eller att jag känner till en fritidsledare som skramlat ihop en matkasse till en behövande familj. Och lite kläder också… Det finns olika grader av utsatthet och olika möjligheter att hjälpa. Eller hur en vän till mig tänker samla ihop vinterkläder till bättre behövande. Inte bara tänker tanken utan faktiskt gör. Att det finns lite hopp, ett härbärge öppnar fler platser. Inte tillräckligt många men ändå några fler!

I Sverige är det många trossamfund som stödjer och hjälper utsatta människor. Tack gode gud! (Ooops, var tvungen) Och de gör ett riktigt bra jobb! Kanske önskar jag att fler gjorde något, oberoende tro, ursprung och kön. Ni vet, jag är en sån som tror på allas lika värde. Både i att alla kan behöva hjälp någon gång i livet och förtjänar att få hjälp men också att alla kan hjälpa till. Ja, jag vet att alla har olika möjligheter och förutsättningar men jag tror verkligen att alla kan om man vill. Varje litet steg, ett steg i att hjälpa en medmänniska är i rätt riktning.

Lite då och då har jag köpt en macka till någon som har behövt den. Långt ifrån alla gånger som jag borde eller hade kunnat göra det men det har ändå hänt. Ska verkligen göra bättre ifrån mig. Man kan ju faktiskt göra en extra macka på morgonen och ta med sig, att ge den till någon som också skulle må bra av lite frukost. Nu finns det även några fik som man köpa +1, dvs betala för en fika till någon som inte har råd med en. Me like!

Jag bara konstaterar att man kan göra mycket om man vill. Och jag ska anstränga mig mer. Det kanske inte b o r d e vara så 2013 i Sverige. Men faktum kvarstår, många har det svårt och behöver hjälp.

Köksbygge återupptaget
Harvest Monday – 18th November 2013