2018 års tomatvänner
Månadens tomtvän 2018
Månadens tomatvän föddes någon gång under sensommaren tidig höst 2017 och jag började klura på idén. Vad skulle jag fråga om, vad var intressant och framför allt vilka? Jisses vad jag höll på att klura fram och tillbaka innan jag blev nöjd med frågebatteriet. Tanken var ju att visa på att det finns olika sätt att odla, fler än de flesta tror och jag ville få fram så många som möjligt. Att visa på mångfald, att vi inte måste göra på ett visst sätt utan att vi kan faktiskt göra lite olika om vi vill.
Det andra som jag ville få fram var variationen på goda tips för en hållbar odling. Tomatvännerna är noga utvalda och tillfrågade utifrån vad jag visste om dem. Jag vill lyfta fram människor som tänker på hållbarhet och tar hand om jorden och vår planet. Av fjorton tillfrågade var den faktiskt endast två som tackade nej och resten, ja dem ser ni här nedan.
Jag hade aldrig kunnat gissa att mina tomatvänner blev så himla populära. Det är roligt med Månadens tomatvän som ger så mycket och utgår från just den personens erfarenhet och odling. Glad och tacksam har jag nu sammanställt alla tomatvänner för läsning.
Trevlig läsning önskar jag er och tackar alla tomatvänner för 2018!
Januari
Stefan Sundström var först ut som Januari månadens tomatvän och jag var både glad och himla stolt över att han ville vara med. Vilken start på Månandes tomatvän! Stefan är artist och har gjort många låtar genom åren men även medverkat på film. Dessutom har han skrivit flera böcker och senast en om tomater: Stefans stora feta röda. Tror nog att han är en sann tomatvän! Här kan du läsa om Stefan och hans tomter.
Februari
I februari var Sara Bäckmo med Skillnadens trädgård månadens tomatvän. Hon har en av Sveriges största trädgårdsbloggar Skillnadens trädgård och lever på att skriva, föreläsa och odla.
Sara har givit ut tre böcker; Skillnadens trädgård, ett ekologiskt trädgårdsskafferi och Skillnadens skörd, mat från trädgården året om. Hennes tredje bok heter Vinterodling, Skörda när det är kallt. Här kan du läsa om Sara och tomaterna.
Mars
Lena Israelsson som är journalist och författare var Månadens tomatvän för mars. Lena har skrivit flertalet böcker om odling. Senast har hon omarbetat odlingsbibeln Handbok för Köksträdgården en kraftig revidering av tidigare upplagor, 50 sidor längre också. Hon skriver flitigt på sin sida: odla.eu. Hon är en förebild inom odling och skapar odlingsdrömmar genom sitt förhållningssätt. Här läser du om Lena och tomaterna.
April
Hannu Sarenström är matkreatör, trädgårdsprofil och författare till både trädgårds- och kokböcker och är april månads tomatvän. Han har varit tydlig med att han inte har så mycket att tillföra vad gäller tomat-odling förutom längtan till godaste tomaten. Jag håller väl kanske inte riktigt med Hannu just i den frågan utan tänker att vi alla är unika och alla har något att tillföra! Här läser du om Hannu och tomaterna.
Maj
Maj månads tomatvän är Elin Unnes som är är den ”hemlighetsfulle trädgårdsmästaren” tillika rockjournalisten och författaren. Elin har skrivit bland annat grönsaksboken The Secret Garderner och Herbariet. Elin medverkar också i trädgårdspodden Grönsakslandet där Bella Linde och Elin pratar om passionen för odling, om varför det är nödvändigt att odla och hur…Här läser du om Elin och tomaterna.
Juni
Jag är lite av en bokoman och jag har faktiskt två böcker av Juni månandes tomatvän André Strömqvist; Trädgårdsmästarens anteckningar: En odlares framgångar och misslyckande och Odlarens handbok. Skriver om trädgård och odling i tidningen Allt om trädgård och har skrivit tre böcker. Som kulturmiljöspecialist arbetar André med kulturhistoriskt värdefulla miljöer som trädgårdar, kyrkogårdar och byggnader. Driver även trädgårdsbutiken Kniva trädgård tillsammans med Andreas Graveleij. Här kan du läsa om André och tomaterna.
Juli
Det är en stor ära för mig att Camilla Plum ville vara med som juli månadens tomatvän och jag är så glad så jag nästan spricker. Jag har följt Camilla på tv när hon för första gången visade sig på svensk tv med sina matlagningsprogram, helt tagen. Sedan dess har jag önskat att besöka hennes gård och se hennes odlingar som jag bara har sett på avstånd. Dock beställer jag frön från henne varje år! Camilla har skrivit många kok- och trädgårdsböcker, hon har gjort många matlagningsprogram och även medverkat i trädgårds/livsstilsprogram samt driver Fuglebjerggaard med plantskola, butik och kafé. Här kan du läsa om Camilla och tomaterna.
Augusti
Det är mitten av sommaren, tomater har börjat visa sig på plantorna, solen skiner nästan varje dag och augusti månadens tomatvän är Bella Linde. Det går faktiskt inte låta bli att nämna att det kan vara en utmaning att odla just denna sommar, odlingarna kräver mycket vatten och det är torrt i Sverige. Det är sommaren som vi fick lära oss vad vattenbrist och torka kan innebära… Bella är journalist och författare, skriver om husbehovsodling i tidningen Land och om trädgård i allmänhet i flera andra tidskrifter, plus bland annat om livsstilsrelaterade fenomen i tidningen Kupé. Har skrivit ett antal böcker om odling, bland annat Rätt ur jorden – handbok i självhushållning och Lilla Grönsakslandet – odla, skörda äta, en odlingsbok för barn. Här kan du läsa om Bella och tomaterna.
September
Under september var det fullt med bilder på tomater i sociala medier och Eva Robild var tomatvännen. För mig är Eva mest känd för sina trädgårdsböcker och att hon är redaktör för SVT:s program Trädgårdstider som har hållit på i 8 år nu. Eva har skrivit drygt 20 böcker varav flertalet om trädgård. Storsäljaren är Odla i pallkrage, senast utgiven är Chili – 222 sorter att odla och äta. De övriga böckerna handlar om friskvård och stresshantering. Våren 2019 kommer en ny bok som berättar hur man får ut maximal skörd på den lilla ytan i pallkragen. Här kan du läsa om Eva och hennes tomater.
Oktober
Under oktober var Farbror Grön månadens tomatvän. Johannes är en passionerad odlare som vågar pröva på annorlunda lösningar och saker som kanske inte är odlade ofta på våra breddgrader. Vi har varit bloggvänner sen länge och det är roligt med likasinnade som tomatvänner. Johannes Wästerbäck har tillsammans med Therese Lundén skrivit boken Alla fingrar gröna som kom ut 2015 och uppföljaren Flera fingrar gröna kommer ut i handeln under februari 2019. Här kan du läsa om Farbror Grön och hans tomater.
November
Jessica Lyon driver OdlingsTV, en oberoende webbTV-kanal inom all slags odling och trädgård. Jessica arbetar 100% med odling och föreläser och modererar också inom samma ämne när tiden finns. Hon har också en gång i tiden varit med och tävlat i Trädgårdskampen och kom bland topp tre. Här kan du läsa om Jessica och tomaterna.
December
Sist men inte minst kom underbara Annika Christensen som är trädgårdsfotograf till vardags. Annika är också en flitigt anlitad föreläsare med sina föreläsningar om Odla i kruka, Så odlar du groddar och Trädgård en lisa för själen. Någon kanske känner igen henne ifrån att hon har under 7 års tid skrivit Annikas Dagbok i tidningen Allt om trädgård? Här kan du läsa om Annika och hennes tomater.
Att knyta ihop den här säcken är inte det lättaste men en sak är säkert, det har varit roligt varenda sekund med mina tomatvänner! Alla bra på sitt sätt, allt blandat med ren faktakunskap och härlig kuriosa till inspiration och framtidstro. Mumma för själen skulle jag säga!
På återseende!
Johnna a.k.a Bondjäntan
0 kommentarer