Akutsjukvård för tomaterna – de mår inte så bra just nu.

13 april, 2019

Mögel i tomatplanteringarna

Ibland kan även jag drabbas av oförutsedda konstigheter så som att tomaterna är på väg att dö. Plötsligt ser jag hur de små tomatplantorna som jag för några dagar sedan har skolat om håller på att dö och det är en massa mögel på jorden. Lite mögel nemas problemas men här ser jag ju att tomaterna mår dåligt när de borde må prima i sin nya jord. Inte roligt att skriva om men faktum är, tomaterna dör!

I söndags planterade jag om nästan alla mina tomatplantor, närmare bestämt 210 stycken. I köpejord, som jag brukar köpa och som brukar fungera bra till tomatomplanteringen. Jorden luktade gott och inga varningsklockor ringde. Fyra dagar senare så mår tomaterna riktigt dåligt, vissa har hunnit dö till och med. Tyvärr är det något som kan drabba en när man odlar, ett missöde då och då när en odlar mycket är inte så konstigt. Har en odlat många år så vet en att en går inte säker.

Omplantering 2

Ny jord införskaffades snabbt när jag insåg hur illa det faktiskt var. Tyvärr var det mögel överallt och jag kan bara konstatera att det måste varit något i jorden som inte brukar vara där. Så i torsdag kväll svor jag väl en del när jag satte igång med operation rädda tomaterna. Vissa gick inte rädda överhuvudtaget utan gick direkt ner i tunnan där jag samlade allt gjord medan andra skolades om i ny jord.

Jag tog bort allt gammalt jord och planterad om tomaterna i ny jord. Den gamla jorden har jag sparat och ska se om jag kan rädda den på något sätt. Jag blir ju väldigt nyfiken på vad detta fenomen är. Två stora tunnor med möglig jord ska omhändertas. Jag tänker prövar delar av jorden tillsammans bokashi och se om det tar bort mögelsvamparna.

Idag, två dagar efter den senaste omplanteringen har många av tomaterna hämtat sig men långt ifrån alla. Jag väntar några dagar till innan jag annonserar hur många förluster det blev. Idag ska jag vattna med lite effektiva organismer också för att stärka upp plantorna, första hjälpen typ.

Detta påminner mig så klart om hur jag borde göra. Hur jag brukar göra för att just säkra mig om något liknande händer. Tyvärr gjorde jag det inte i år och då blir det som det blir. Jag brukar så i omgångar och skola om i omgångar just för att jag vet att man kan råka ut för liknande förluster. Om du sår i omgångar säkrar du upp så klart och det behöver inte bli en stor katastrof.

Fortsättning följer…

 

Första hjälpen för tomater
Rangliga tomater?