Rangliga tomater?

7 april, 2019

Nu har jag planterat om en massa tomatplantor och det fanns en och annan som faktiskt hade dragit iväg och fått så kallade spagettiben. Jo det händer även mig och det gör faktiskt ingenting eftersom det finns bra lösningar på problemet.

Nya rötter

Fördelen med tomater är att det bildar rötter längs med stammen om du planterar dem djupare än de har stått tidigare. Det betyder att du kan med fördel plantera ner dem så att ”spagettibenen” försvinner. Antingen tar du en djupare kruka eller kanske en gammal mjölkförpackning som blir tillräckligt djup och planterar om din tomatplanta. Nackdelen med det är att det slukar massor av jord om du har många tomatplantor att plantera om.

Du kan också göra som du ser på bilden, ringla ner tomatplantan försiktigt och fylla på med jord. Ringla eller skruva ner stjälken, längs med krukkanterna  tills den landar i lagom höjd och försiktigt fylla på med jord. Nu kommer nya rötter att bildas på stjälken under jord och du får en stabil och rubust tomatplanta som förhoppningsvis levererar fina tomater. Det kan vara bra att tänka på att försöka balansera värme och ljus så att tomaten inte drar iväg igen.

Ja det var dagens tips från tomatcoachen. Enkelt och praktiskt.

Omskolning av tomater

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Akutsjukvård för tomaterna - de mår inte så bra just nu.
Odla bondbönor!