Favorit i repris: Förvaring av gröna tomater

8 september, 2019

Repris

Det är ett inlägg som jag gjort förra året men jag tänker att man absolut kan återanvända det eftersom det är aktuellt nu i höst igen. Jag tar inte in mina gröna tomater ännu eftersom jag tror att det kan vänta några veckor men alla bor ju inte som jag och kanske behöver man börja förbereda sig för frostnätter?

Jag får många frågor om vad jag gör med alla gröna tomater och det är alldeles tydligt att många undrar samtidigt som det kryllar recept på grön tomatmarmelad i sociala medier. Kan det vara som jag tror, vi orkar bara äta en viss mängd av grön tomatmarmelad och sedan tröttnar vi? Det är ett ganska begränsat användningsområde för just marmelad. Eller kanske är det som för mig, att alla inte är superförtjusta i marmelad…

Så här på höstkanten så brukar vi ha tomater i varje vrå hemma hos oss. Både mogna och omogna i olika skålar och brickor. De mogna som väntar på att bli uppätna eller tillagade och de omogna väntandes på att mogna sakta men säkert. För så är det, vi låter de omogna mogna inomhus i egen takt och på det sättet förlänger vi säsongen för ”färska” tomater.

För några år sedan, jag vet inte hur många men säkert 6-7 år tillbaka i tiden har jag använt mig av jäsställning till tomaterna. Ni vet en så där du ställer bakplåtar med bullar på för jäsning?! Brickor eller plåtar fyllda med omogna tomater i olika storlekar.

För min egen skull brukar jag dock sortera dem lite granna, körsbär och cocktailtomater på egen bricka och alla andra på en annan. Min erfarenhet är att de minsta mognar snabbare än de stora så jag brukar ha dessa brickor överst.

Två gånger i veckan går jag igenom brickorna för att plocka bort dåliga tomater för det händer att någon tomat är skadad och blir dålig, möglar eller börjar jäsa. Förutom det så plockar jag ju också bort de som mognar så klart. Här kan du se att det är dags att plocka bort mogna tomater för förtäring eller tillagning.

Ställningarna med tomaterna sparar otroligt mycket plats må ni tro. Jag har 3 ställningar och ibland på hösten är alla fyllda och så avverkas bricka för bricka med tomater långt in på vintern. De står i köket i rumstemperatur och mognar i lagom takt. Om du vill att det går långsamt ställer du brickorna svalare.

Jag tycker att det är så himla härligt med riktigt goda tomater som jag vet hur de har vuxit upp utan olika gifter. Och att de dessutom inte är långväga transporterade gör ju inte saken sämre. Med det sagt, odla tomater, ta in dem och vänta på att de mognar i sin takt. Njut!

Gul tomatketchup med sting!
Månadens tomatvän: Olof Söderén