Gul tomatketchup med sting!

8 september, 2019

Solsken på flaska

Att laga mat kan vara roligt, särskilt när saker och ting blir extra lyckat som min gula tomatketchup! Det går inte att jämföra den med någon köpeketchup, nä det är en alldeles särskilt god ketchup med lite ingefära och chili efter smak. Det är också roligt att den är enkel att tillaga, du behöver inte vara expert men det underlättar om du har fina råvaror.

Du behöver gula tomater som smakar mycket. Jag tror inte det blir någon tiopoängare med tråkiga vattniga köpetomater även om det går att tillaga med dem. Förhoppningsvis har du egenodlade tomater eller kanske grannen vill dela med sig?

Ingredienser till gul tomatketchup

800 gram tomater

1 stor gul lök

en bit ingefära, stor om du gillar smaken (som två tummar), liten om du är tveksam (som ett lillfinger)

1-2 vitlöksklyftor

chili efter smak, jag tog en lemondrop

1 msk rapsolja

3 msk strösocker

1 nypa salt

0,5-1 dl vitvinsvinäger – smaka av till lagom syra

1. Skär gula löken i bitar och sjud den i rapsoljan till den blir glansig.

2. Under tiden klyftar du tomaterna i bitar och skalar och skär ingefäran i bitar.

3. Lägg tomaterna och ingefäran i kastrullen för att koka smått i sitt eget spad (tomaterna vattnar av sig)

4. Skala vitlöken och hacka den smått och lägg i kastrullen, rör om då och då

5. Låt småputtra i ca 20-30 minuter

6. Mixa allt till en jämn sås. Jag vill gärna ha kvar skal på tomaterna för både färg och smak och därför mixar jag alltihopa. Ketchupen blir ljusgul av att luft mixas in men blir snart sin vanliga gula färg.

7. Koka upp ketchupen försiktigt och häll i socker, salt och vitvinsvinäger under omrörning. Smaka av hur mycket vitvinsvinäger du vill ha.

8. Låt småkoka i ca 5 minuter om den är lagom tjock, längre om den är för lös.

9. Häll upp ketchupen i väl rengjord flaska eller burkar. Ställ i kylen

Det finns risk att den är försvinnande god! //Johnna

Het morotssoppa i säsong!
Favorit i repris: Förvaring av gröna tomater