Het morotssoppa i säsong!

15 september, 2019

Det här en mycket krämig morotssoppa som är både nyttig och smarrig. Faktiskt. Fylld med asiatiska influenser blir moroten riktigt het. Du kan äta den som lunch, middag eller som förrätt, du reglerar styrkan på hur stark du önskar att den är med chili.

Morötter är supernyttiga och förtjänar kanske större utrymme i din kost än som rivna morötter. Morötter innehåller betakaroten, alfakaroten och lutein som är bra för ditt hjärta och som kan motverka hjärtsjukdomar och högt blodtryck. I kombination med vitlök, chili och ingefära blir den här soppan lite av en ”supersoppa”men framför allt är den mycket god.

Här kan du läsa om 10 hälsofördelar med morötter. 

Ingredienser till morotssoppan:

chili efter smak och styrka

1 gul lök (liten)

1 stor bit ingefära

2 vitlöksklyftor

1-2 palsternackor

500 gram morötter

1 burk kokosmjölk

3-4 dl vatten

salt

vitpeppar

2 msk rapsolja

  1. Hacka gul lök och vitlöken – sjud löken i rapsoljan tills den blir lite mjuk.
  2. Riv morötter och palsternackor och lägg ner i kastrullen tillsammans med den gula löken. Jag brukar inte skala varken morötter eller palsternackor utan skrubbar rent dem.
  3. Fyll på med vatten så att det knappt täcker morötterna.
  4. Skala ingefäran, jag tycker att skrapa av skalet med en tesked är ett enkelt sätt. Riv och lägg i kastrullen.
  5. Låt småputtra i 20 minuter
  6. Mixa allt till en slät tjock soppa
  7. Häll på kokosmjölk och krydda. Nu är det dags att lägga i chili om man önskar. Smaka av!
  8. Rör om och låt koka ca 5 minuter. Om den är för tjock kan du späda ut den med vatten. Om den är för tunn låter du den småputtra tills den blir lagom.

 

Smaklig spis!

 

 

Ljuvlig grön ärtsoppa
Gul tomatketchup med sting!