Hjälp! Varför gror inte tomatfröna?

4 mars, 2020
Sådd av tomat

Det är dags att börja så tomater, om inte nu så i alla fall nära i tid den närmaste månaden. Det är ju så roligt med tomatsådder för det är nästan alltid lätt att så för mycket tomater. I början kanske man inte tänker på det så mycket men senare på säsongen innan du flyttar ut alla tomatplantorna kanske du funderar runt – hur ska det här gå, det får inte plats inomhus?! Men det är faktiskt ett angenämt problem jämfört med att tomatfröna inte gror…

Ja det händer faktiskt också. Jag får många mail och frågor om just det, varför gror inte mina tomatfrön?

Nr 1

Det finns flera möjliga förklaringar till detta och då kan man ju först tänka på hur tomaten vill ha det. För att tomatplantan ska växa och må bra behöver den värme och näring. Och här kan ett av problemen faktiskt vara, för att tomater ska gilla läget och gro så behöver de lite värme. Så har du värmegolv på toaletten ställ sådderna där, har du element som du kan ställa dem på eller en panna i pannrummet så placera sådderna ovanpå. Ja förstås, om du har en värmematta för sådder använder du den så klart.

Nr 2

En annan förklaring kan vara att tomatfröna behöver lagom med vatten, det vill säga att det ska vara fuktigt men inte blött. Och inte för torrt. Om det är för blött och kallt är det svårt att få dem att gro och då ruttnar tomatfröna istället. Så värme och lagom med vatten.

Nr 3

En tredje förklaring kan vara att tomatfröna faktiskt inte var mogna när de skördades. Det är en mycket vanlig orsak skulle jag säga om de ovan är uteslutna. Vi är många som samlar tomatfrön och vissa av oss är väldigt ivriga och skördar tomatfröna innan de har mognat och då kan man inte använda dem till sådd. Detta är ju svårt att veta om man byter och säljer men kan vara bra att tänka på när man köper frön från vänner och bekanta eller något forum.

Nr 4

Sista förklaringen skulle kunna vara att tomatfrön är gamla. Men då behöver de verkligen vara gamla och kanske inte förvarade på det mest optimala sättet. Tomatfrön är tåliga och klara sig bra om de är torkade och förvaras svalt. Tomatfrön klarar sig genom djurs tarmflora och ut i naturen genom deras avföring och gror på de mest konstigaste ställen. Ibland kan man hitta spår av detta i något skogsbryn och små tomatplantor kommer upp.

Det hände också om man köper kompostjord från någon återvinning som faktiskt återvinner jord och komposter så kan man få härliga tomatängar i sina blomsterrabatter efter att man har spridit ut sin kompostjord. Kanske inte riktigt som det var tänkt… Men grönt är skönt och det är lätt att ta bort dem.

Här kan du läsa mer om sådd av tomat

Dags att så tomater?

Att tänka på vid tomatsådd

Hur tänker jag runt jorden till tomaterna?

Varifrån köper jag tomatfrön?

Med hopp om en god odlingssäsong önskar jag dig en bra dag!

//Johnna aka Bondjäntan 💚

 

 

Vilken jord och näring behöver tomaterna?
Månadens tomatvän: Anette Brunsell