Vilken jord och näring behöver tomaterna?

12 mars, 2020

tomatplantor

Nu börjar diskussioner på sociala medier om jord till tomater och även gödsel. Det finns lika många åsikter som det finns tomatsorter tror jag. Många frågar mig om vilken jord jag använder, hur jag får mina plantor så fina och hur det kommer sig att jag får mängder av tomater.

De flesta frågor är som följer, måste man ha specialjord? Och måste man ha speciell tomatnäring? Du får tro vad du vill men jag har sagt det förr, och vill å det bestämdaste hävda NEJ det måste man inte!

Om en vill köpa specialjord och näring för just tomater, alltså produkter som det står tomat på innan  jord eller näring, så får du ju självklart göra det. Det kan finnas flera anledningar, alla får odla som de vill.

MEN…

Det finns faktiskt flera skäl till att INTE köpa dessa produkter. De behövs inte!!!

Om vi börjar med jorden.

Jag är lite av en jordnörd. Älskar jord och kan inte få nog av jord. Jag tillverkar egen jord men, även jag köper jord. Till tomatplanteringar brukar jag faktiskt köpa jord för att min jord har inte alltid tinat än när det är dags att plantera om tomater samt att jag vill inte ha en massa kryp som finns i jorden. Det är bra kryp men de får gärna stanna utomhus! Så jag köper jord till de allra första omskolningarna.

Jag brukar försöka köpa kvalitetsjord i första hand eftersom den allra billigaste jorden, ni vet 5 för 100 oftast innehåller till stora delar torv. Försök undvika jord med mycket torv eftersom det är en fråga om torvbrytning och våra naturresurser tar slut. Vi bryter torv och i den takt som vi förbrukar den nu så hinner inte naturen bygga upp nytt. Vi behöver inte så mycket torv i våra odlingar. Det är en viktig aspekt!

Det finns också billigare jord som faktiskt är helt okej! Det kan du känna på strukturen. Jord med mycket torv faller i sär och är trådig. Jord men bra balans är inte så trådig utan med lite ”jordig”. Om  du dessutom blandar upp den med egen kompost eller kanske lite kogödsel så blir den finfin att odla tomater i. Det viktiga är att jorden behöver vara väldränerad och mullrik med ett pH-värde runt 6,0-7,0. Att blanda ihop en lucker jord går faktiskt riktigt bra med lite kompost och eventuellt sand.

Näringen då?

Det finns en uppsjö av näring att peta ner i tomatplanteringarna, allt från pellets till flytande gödsel. Det finns olika salter, fladdermusbajs och annat smått och gått. Fine by me men dessa ting behöver du inte heller. Du kan köpa dem men du behöver dem inte! Att tomater behöver näring är ingen diskussion men du behöver inte så mycket speciallösningar som en kan tro om en läser alla inlägg och följer reklam.

Själv använder jag vid uppdragningen av tomater endast kissvatten. Kissvatten, kissvatten, kissvatten! Japp. Det är att rekommendera om du inte vill använda dig av konstgödsel eller dyra köpeprodukter av flytande form. Det är ett näringsvatten som är bra balans i om du blandar 1:10 och det är dessutom gratis.

Att använda stallgödsel går också bra men är lite mer komplicerat om du ska blanda ihop jorden själv men faktiskt möjligt. En kan också köpa koskit på påse och då är den välbrunnen och något utblandad så den passar alldeles utmärkt att bland ner i sin jord för omplantering av tomater.

Längre fram rekommenderar jag även annan gödning så som nässelvatten, vallörtsvatten och så självklart täckodling och gräsklipp. Bokashivästska är riktigt najs om en har. Det är superbra biprodukt av bokashi-kompostering/fermentering som jag verkligen rekommenderar.

Så det jag egentligen vill ha sagt:

Tänk till. Hur vill jag förhålla mig till naturens resurser och vad behöver jag göra för mina tomater. Hur kan jag odla hållbart och få fina tomater? Jag tycker faktiskt att en kan vara lite kritisk och ifrågasättande. Det finns tester och undersökningar gjorda och SLU menar till och med att konsumenter blir lurade med alla dessa specialjordar.

Yes. Då var det sagt. //Johnna a.k.a. Bondjäntan

Rödlök på tre goda syrliga sätt
Hjälp! Varför gror inte tomatfröna?