Jäsa tomatfrön?
Det är verkligen hushållsekonomi och klimatsmart att samla tomatfrön från sina tomater som du har odlat! Det är också roligt att bygga upp en liten tomatfröbank som du sedan kan dela med dig av till vänner och bekanta, eller varför inte till fröbyte?!
Det enklaste sättet att samla tomatfrön är att klämma ut några frön från en tomat på hushållspapper eller kaffefilter och låta torka. Ett annat sätt är att röta tomatfröna innan du torkar och samlar ihop dem. Jäsningsprocessen med att röta tomatfröna eliminerar svampinfektioner och andra sjukdomar. Det du behöver för att röta tomatfrön eller jäsa dem som det också heter är en kniv, några glasburkar och något att märka upp dem med. Det är lätt att tro att man har koll och kommer ihåg vilken burk som blev vad men min erfarenhet är att det är ett önsketänkande. Nuförtiden är jag noga och använder maskeringstejp eller frystejp som jag skriver namnet på tomaten och tejpar fast på burken.
Skörda från mogna tomater
Det är viktigt att du tar frön från tomater som har hunnit mogna. Många gånger tar man frön som inte har mognat och resultatet nästa odlingssäsong blir ganska tråkigt då fröna inte gror. Många frågar mig om varför inte fröna gror på våren och gissningsvis är att flertalet gånger så har man i sin iver samlat omogna tomatfrön. Jag brukar låta tomaten vara nästan övermogen innan jag skördar mina frön. Jag delar på tomaten och klämmer ut fröna ner i burken med vatten. Så enkelt som möjligt. Den klämda tomaten lägger jag ner i en gryta eller sparar i frysen till såser och dylikt.
När jag har samlat mina tomatfrön så sätter jag på locket lite lätt påskruvat. Och så sätter en jäsningsprocess igång. Efter några dagar, fram till en vecka kan de jäsa. Lite mögel skadar inte fröna. Eftersom jäsningsprocessen eliminerar svampinfektioner och andra sjukdomar så är det väldigt liten risk att du sprider sjukdomar eller får dåliga tomatfrön. Frön som har ”simmat upp” kasseras för de har dålig kvalité och så samlar jag de frön som ligger på botten. Jag silar av jäsningsvattnet och sköljer tomtfröna. Fröna behåller groningsförmågan längre med denna process.
Jag lägger tomatfröna på bakplåtspapper och flyttar etiketten för att märka mina tomatfrön även vid torkningen. Jag torkar fröna snustorra så att de kan bevaras i påsar. Förvaras tomatfrön något svalt kan de hålla upp till 10 år och ge fina tomatplantor. //Johnna a.k.a Bondjäntan
0 kommentarer