Månadens tomatvän: Anette Brunsell
Månadens tomatvän är lika tokig i tomater som jag, och hör och häpna, vi har samma favoritsorter i mångt och mycket. Anette Brunsell har bloggen Ätliga trädgården och skriver passionerat om både tomatodling och annan grönsaksodling. Vi har också en annan sak gemensamt och det är höns!
Vad är det bästa med att odla tomater?
Det bästa med att odla tomater är användbarheten och variationsrikedomen. Desto mer jag lär mig ju mer fascinerad blir jag av denna grönsak som egentligen är ett bär, men ofta kallas frukt. När dagarna tillbringas i trädgården kan jag nästan leva på tomater. Är jag törstig väljer jag en saftig salladstomat, är jag småhungrig en matig bifftomat eller en näve godistomater om jag bara är sötsugen. Tomater är oumbärliga i mitt kök och roliga att själv förädla till alla möjliga tomatprodukter och maträtter. Dessutom är tomater sprängfyllda av nyttiga antioxidanter.
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Jag har olika favoriter för olika ändamål men väljer sorter som är tidiga eller åtminstone medeltidiga eftersom jag bor i zon 4 och vill ha snabb och lång skörd. Helst vill jag kunna bjuda midsommargästerna på en skål gott och blandat i alla möjliga färger och former och sen frossa tills höstfrosten kommer. ’Bloody Butcher’ är tidigast hos mig, en ca 60 cm hög buske med medelstora röda tomater som är mycket saftiga. Bra på smörgåsen och till matlagning.
’Taxi’, en bra allt-i-allotomat med god tomatsmak och toner av citrus, stor, gul, matig, saftig på stadig buske som trivs utomhus och ger bra. ’Chilega’, en liten röd godistomat som ger otroliga mängder under lång tid, hög, för växthus, tjyvas. ’Green Zebra’, en välkänd salladstomat med tunt skal och vackra gula strimmor mot grön botten, söt och saftig, hög, för växthus, tjyvas. Golden Bumble Bee’, liknar Green Zebra fast är gul, lite sötare och ger otroliga mängder. ’Black Sea Man’, en hög bifftomat som funkar utomhus med vackra blåaktiga tomater från normalstorlek och uppåt. Supergoda och matiga. Stöttas och tjyvas.
’Lucid Gem’ är en annan mycket god och vacker bifftomat i lila och röda toner som kommer tidigt, men är godast efter nån månads lagring och håller sig fint till jul utvuxen och skördad mogen. ’Wilma’ odlar jag som krukväxt inomhus året runt. Hon levererar alldeles utsökta godistomater till och med på vintern och får lätt plats på fönsterbrädan. Som längst har jag haft samma planta i fyra år. ’Arktichevskaya Vishnaya’ kan jag bara inte gå förbi även om listan börjar bli lång. Det tog sin tid båda att kunna uttala och stava till denna vackra skönhet men väl värt besväret.
Hur odlar du tomater?
Busktomat med vackert hängande växtsätt för amplar och blomlådor med kallröda/rosa godistomater i mängder. Relativt tidig och funkar bra utomhus. Jag odlar de flesta av mina tomater i 20 liters murarhinkar, ett trettiotial utomhus i varma skyddade lägen och lika många i ett växthus på 29 kvm. Av nya sorter sätter jag ofta en planta både i växthus och utomhus för att se vad som funkar bäst. Det är också en gardering om sommaren blir kall och regnig.
I det lilla växthuset på fem kvm sätter jag tio plantor direkt i jorden och de är också lättast att sköta vad det gäller vatten och näring. Dessutom har jag tomatplantor i stora hemmagjorda amplar och gärna i krukor och urnor tillsammans med helt vanliga sommarblommor och perenner runt stora växthuset.
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Jag köper aldrig frö av samma tomat mer än en gång för en stor del av tjusningen ligger i att skörda egna frö av spännande sorter, byta och dela med sig, bevara kulturarvssorter. Därför är F1-hybriderna inte så intressanta för min del. De är ju produkten av en bestämd, men hemlig mamma och pappa som tussats ihop hos nåt större fröföretag. Tar man frö från en sådan planta faller alla anlag ut som finns hos föräldrarna. Avkomlingarna, F2 kan se ut och smaka hur som helst och de brukar inte bli goda.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Visste du att man kan påverka tomatsmaken en hel del själv?
-Övervattning och för lite sol kan ge blaskig smak även om det är en söt sort. Jag låter gärna mina torka ut på ytan innan jag ger mer vatten.
-Även mycket kväve i gödseln bleker smaken. Jag brukar använda rötade nässlor och vallört för att det känns bra att skapa egna kretsloppp, men annars finns det särskild tomatgödning och vanlig blomgödning funkar också bra.
-Ibland strör jag bikarbonat över tomatjorden. Det ger extra söta tomater en kall och regnig sommar.
-Tomater tappar smaken vid lägre temperaturer och den kommer inte igen. Aldrig tomater i kylskåpet!
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Den perfekta tomaten avnjutes solvarm och utomhus i skymningen efter en kreativ dag i trädgården. Den är stor, vacker och skiftar i olika nyanser. Jag njuter först av färgerna, formen, blundar, tar ett stort bett och känner saftigheten, köttigheten och snart fylls hela munnen av ett spektrum av smaker. Jag känner fylligheten, den specifika tomatsmaken, sötman, syran. Jag låter det bli ett heligt ögonblick när tiden får stå still.
Nåt av det bästa med tomater är mångfalden i färg och form.
Har du något bra förvaringstips av tomater?
I första hand frossar jag i färska tomater och delar med mig till vänner och bekanta. Några sorter har lång hållbarhet och sparas upphängda i klasar i garaget där det är runt 16 grader. Andra får eftermogna på plantorna som jag avbladar och hänger upp på en stång i köket. Praktiskt att ha nära till dem och ha koll på när de mognar.
Hemmagjord ketchup är en favorit i familjen. Det brukar gå åt fyra till fem liter som vi förvarar som konserv på flaskor i matkällaren.
Tomatbasröra är ett annat måste. Den påminner om färdigkryddad tomatkross, men är mycket godare. Hela årsförbrukningen fryses ner i 400 grams förpackningar, men den går bra att spara på flaska som konserv också. Tomatröran är perfekt som bas till olika grytor, röror, såser och soppor.
Några plåtar tomater halvtorkas och marineras tillsammans med vitlök och örtkryddor. Mumsiga att plocka fram till pizzan eller strimla i potatissalladen.
Vi är inga stora konsumenter av marmelader och liknande, men ett par burkar av både röd och grön brukar det ändå bli, liksom nån kryddigare chutney. Glömde nästan nämna de små gröna jag lägger in hela i sötstark marinad tillsammans med kanel, muskot och nejlikor. De håller flera år om man vill, men brukar inte bli så gamla.
Om det ändå finns tomater kvar efter allt detta är gjort kostar jag på mig att koka tomatpuré. Det blir tre deciliter av två kilo, tar sin lilla tid att göra och kräver passning eftersom tomaterna ska reduceras långsamt och karamelliseras, men i slutänden har man en fin produkt helt utan tillsatser. Jag brukar frysa ner som istärningar och då motsvarar varje tärning en matsked.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
Såklart jag inte tackade nej till att få prata tomater när jag fick frågan! Ett riktigt favoritämne som det finns nästan hur mycket som helst att säga om.
Tack snälla Anette för att du ville vara med och berika tomatvärlden med dina tips, tankar och funderingar runt tomatodling. Må din tomatsommar bli den bästa!
Namn: Anette Brunsell, skribent och trädgårdsfotograf.
Bor och odlar: I själ och hjärta självhushållare sen snart 30 år tillbaka i en villaträdgård med höns, på landet i Småland. Mitt mål är att så mycket som möjligt på tallriken ska vara egenproducerat året runt och det går faktiskt ganska bra, men det är ändå kul att ständigt försöka tänja på gränserna, prova nya tekniker, skapa kretslopp och balans i trädgården.
Intressant att veta: Jag föreläser om odling, gör konsultationer, håller kurser, driver bloggen ätligaträdgården.se och instagramkontot @atligatradgarden
0 kommentarer