Månadens blomstervän: Emily Bratt

23 februari, 2020

Nummer två ut som månandens blomstervän är Emily Bratt från En annan slags trädgård! Om du följer henne kommer du upptäcka att odling och trädgård är ingen liten gullig romantisk saga utan mer rocken roll om du frågar mig. Mina första möten med henne är på instagram och hennes fredagsfilmer som jag blev så förtjust i, roliga, spännande och förlösande! Saknar dem Emily!

Nåja nu går vi till blomtervärlden!

Vad är det bästa med blommor i trädgården?

Det bästa med att ha mycket blommor i trädgården är att man blir så förbaskat glad. Dessutom gör man en massa insekter väldigt glada. I mitt EU-projekt ”Främjande av biologisk mångfald genom miljövänlig och lokalproducerad blomsterodling” är det precis detta jag jobbar med. Alla vinner på att få in så mycket blomster som möjligt i trädgården!

Vilka blomsorter odlar du helst?

Haha, det där är ju omöjligt att svara på. Men några favoriter är utan tvekan jättevädd och röllikor bland perennerna. När det kommer till annuellerna är jag väldigt förtjust i ringblommor, praktväddar, blomstermorot och jätteeterneller, för att nämna några.

Vilken typ gillar du, annueller, perenner, knölar och/eller lökar?

Jag tycker om allt! jag brukar säga att alla ska med! Däremot måste jag lyfta fram perenner och lignoser som ovärderligt material som bas i min snittblomsträdgård. För att inte tala om vildfloret!

Hur och var odlar du dina blommor?

Tja över allt kan man säga. I köksträdgården, pallkragar, rabatter, krukor i och utanför växthustunneln.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Haha, inte direkt. Jag är usel på allt som har med vattning och gödning att göra. Försök att bygga din jord, det är mitt bästa tips. Och högtryckstvätta med vattenslag på tex rosor, i kombination med mostekniken (mosa med fingrarna). Gäller alltså bladlöss.

Och andra skadedjur – manuell bekämpning i form av klämma/plocka larver, sniglar och äggsamlingar. Ha frigående fjäderfän. Dom hjälper dig i kampen mot skadegörarna.

Hur tänker du runt hållbar odling och blomsterodling?

Jag förespråkar mångfald. Fuck monokulturer. Jag vill ha en stor variation i trädgården. Jag försöker jobba med så många olika typer av ytor som möjligt; många olika biotoper. Med en stor variation och artrikedom i floran får jag också det i faunan. En blomsterodling behöver inte vara fält med rena produktionsytor. En trädgårdslund med olika skikt kan också vara en blomsterodling!

Finns det någon drömträdgård, park eller visningsträdgård med massor av blommor som du skulle vilja besöka?

Min störta trädgårdsupplevelse är utan tvekan Great Dixter. Jag vill gärna besöka Sarah Ravens Perch Hill.

Emily med sina egenodlade eterneller som är särskilt lämpliga för torkning.

Vad fick dig att vara med som Bondjäntans Blomstervän?

Vi har blivit så bra på att odla grönsaker nu, något som för många har varit en väg in till den gröna världen. Nu är intresset stort för sommarblommor, att odla sin egen fredagsbukett är något många drömmer om. Att få vara med här innebär en möjlighet att nå ut till nya människor och förhoppningsvis förmedla lite blomsterglädje och inspiration till att odla mer blomster.

Kort med månadens blomstervän:

Namn: Emily Bratt, En annan slags trädgård

Bor och trädgårderar: På Tjörn utanför Göteborg

Arbetar med: Trädgårdsmästare. Odlar och arrangerar snittblommor, skapar blomsterarrangemang i säsong. Föreläser och håller kurser inom trädgård. Snackar om trädgård i podcasten Trädgårdsindie.

Intressant att veta: Jag älskar att ta tempen på vad det är som pågår i trädgårdssverige. Samtidsanalyser och siande om framtiden; hur blåser dom gröna vindarna, detta är fantastiskt spännande!

Mina hjärtefrågor: Att bidra till en mer nyanserad bild av hur det ska se ut, gå till och fungera när man utövar trädgård. Trädgårdssverige är en snäv historia och smärtsamt trädgårdsnormativt. Med en större variation får vi en rikare trädgårdsvärld!

Mitt manifest lyder: En annan slags trädgård försöker utmana och ifrågasätta traditionella trädgårdsnormer i både handling och skrift.

– Djur och trädgård – symbiosen som glömdes bort.

– Att kämpa mot gullifierandet av det gröna yrket som faktiskt innebär att det finns en idé om att trädgård inte är en riktig profession utan något mysigt och gulligt man gör för skojs skull.

– Gult är guld

– Var blomma har sin tid. Varje dag är inte en dahliadag.

Stort tack Emily för att du ville vara med som Månadens blomstervän och sprida blomsterglädje!//Johnna a.k.a Bondjäntan

Håll utkik! Emily kommer under våren synas i ett gäng andra sammanhang som inte är officiella än. Vill man hänga med vad som händer ska man kika in på hennes instagram @enannanslagstradgard.

 

Blomstervän för Januari: Anna Hallberg

Månadens tomatvän: Anette Brunsell
Tre goda tv-tips!