Månadens blomstervän: Anna Hallberg

17 januari, 2020

Nu ska ni träffa trädgårdsmästaren Anna Hallberg som är en trädgårdsvän långt bak i tiden. När jag lärde känna Anna hade hon en helt annan yrkesbana och det har varit roligt att följa hennes byte av yrke till trädgårdsmästare. Vi har höns och odling, köksträdgård gemensamt och båda är nyfikna på hållbar odling. Nu ska ni få höra hennes tankar om blomster i trädgården och vilka val hon gör.

Vad är det bästa med blommor i trädgården?

Det bästa med blommor i trädgården är att de skänker glädje genom sin färg och form. Blommor väcker känslor. Det är svårt att känna sig deppig i ett hav av blommor. För mig är det dubbel glädje eftersom jag älskar att odla och passionerat driver upp och odlar mina egna blommor.

Vilka blomsorter odlar du helst?

Hittills har jag mest och helst odlat blommor som passar bra i köksträdgården. Kryddtagetsen ’Golden Gem’ bildar fin kontrast med sitt flikiga bladverk mot palmkålens karaktäristiska blad. Sammatstagetes ’Silvia’ och en klargul ringblomma har varit självklara val, gula toner bland nyttoväxterna lyfter liksom hela odlingen och skapar harmoni. Rosenskäran ’Rubenza’ och jätteverbena hjälper till att skapa en helhet i ett färgsprakande fyrverkeri mot de gula tonerna.

Kronärtskockans knopp och utslagna blomma är som ett utropstecken i trädgården.

I år faller valet av blommor i stort på sådant som också går att använda till snitt. Jag ska jag prova nya sorter av ringblomma t ex ’Sunset Buff’ tillsammans med sommarrrudbeckior, zinnior och dahlior. Allt i ett oreange/aprikosfärgat tema.

Vilken typ gillar du, annueller, perenner, knölar och/eller lökar? 

Oj! Jag kan inte att skilja ut en växtgrupp som favorit. Alla typer har sin charm och olika förutsättningar för när de blommar och hur länge. Vad det gäller lökväxter och perenner kan det vara den korta blomningen och dess förgänglighet som bidrar till tjusningen medan annueller och dahlior kan glädja med att stå i blom från det att de slår ut tills dess att frosten tar dem. Just nu har jag dahliafrossa och ser fram emot nya knölar med posten.

Hur och var odlar du dina blommor? 

Jag odlar allra helst blommor på friland. Jag börjar med att starta upp sådder inomhus av de som har lång utvecklingstid och flyttar sedan ut dem i min lilla men användbara odlingstunnel. Där gör jag under vårvintern en del kallsådder, bl.a de som behöver stratifieras (köldbehandlas) för att vakna ur sin vila och gro.

I tunneln får plantorna växa till sig, vid behov skolas de om för att sedan planteras ut på sin slutliga växtplats. Somliga sätter jag i renodlade blomsterrabatter, många blandar jag med perenner eller med de ätliga växterna i köksträdgården. Jag har ytterst få växter i kruka. Dels för att det känns ”pluttigt” att sätta dem i ett odlingskärl när jag lika gärna kan sätta dem i större mängd direkt i jorden men framför allt för att jag är urusel på att underhålla dem med vatten och näring.

Vintersådder på gång

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig? 

Jag har egentligen inga mirakelknep att dela med mig av. Fröerna behöver vissa förutsättningar för att gro och man kan hjälpa till att skapa förutsättningarna, till viss del, med t ex värmematta och köldbehandling. Jag brukar låta mina sådder sköta sig själva till stor del. Oftast går det men inte alltid. När sådden har kommit upp får man så småningom se till att näringsvattna dem.

Jätteverbena har jag haft svårigheter att få fram själv men förra vintern gjorde jag en kallsådd där jag bara täckte fröna lätt med vermeculit. Sedan täckte jag sådden med svart plast lät den stå och tog sedan in den för groning i mars. Jag har aldrig haft så mycket plantor av jätteverbena som förra året.

Hur tänker du runt hållbar odling och blomsterodling?

Jag vill tro att de flesta som odlar gör så gott de kan och många mer än så. Inte minst genom sociala medier så har det spridits en medvetenhet kring olika sätt att odla på ett hållbart sätt och de allra flesta är också medvetna kring vikten av biologisk mångfald. Sedan är vi kanske, trots allt, omedvetet små miljöbovar i vår strävan att göra gott. Hur mycket näringsläckage blir det egentligen om vi alla täckodlar och lägger gräs i tjocka lager ovanpå marken, istället för att mylla ned det i jorden? Vi köper kogödsel i påse för att komma bort från konstgödslet men glömmer bort att i de allra flesta fall har gräset som korna processat gödslats med just konstgödsel. Även KRAV-märkt jord innehåller gödsel från konventionell djurhållning, då är svårt att moralisera och ondgöra sig över att någon använder en skvätt Blomstra under uppdrivningen av sina växter. Jag tror i alla fall att det positiva väger upp och att vi genom egen odling kompenserar det negativa med färre transporter t ex.

Där vi kan göra den största nyttan och förhoppningsvis större skillnad är att påverka de stora producenterna och näringsidkarna genom vår efterfrågan. Genom rörelsen ”Slowflowers” vill man öka medvetenheten kring problematiken med snittblomsodling – långa transporter, bekämpningsmedel och inte minst dåliga arbetsförhållanden i låglöneländer. Samtidigt skapar det arbetstillfällen för många människor som kanske inte har någon annan försörjning. Ett moraliskt dilemma? Vill man absolut köpa rosor kan man i första hand välja Fairtrade-märkta sådana, för arbetarnas skull. I min egen trädgård strävar jag efter att odla så hållbart jag kan. Jag producerar eget gödsel, återvinner allt nedbrytbart material och försöker göra så få inköp som möjligt. Visst, jag är inte 100% men vet att jag gör gott nog.

Finns det någon drömträdgård, park eller visningsträdgård med massor av blommor som du skulle vilja besöka?

Mitt drömmål är att göra en trädgårdsresa till England och besöka de olika trädgårdar och parker som finns där men eftersom jag sällan rör mig utanför landets gränser så är det här hemma jag hämtar det mesta av min inspiration.

Just nu poppar det upp småskaliga blomsterodlare runt omkring i Sverige och dem skulle det vara roligt att besöka. ”Fiddekulla Trädgård” i Vissefjärda, ”Lilla Hälsoträdgården” i Heberg, ”Håkesgård” i Veddige och ”En annan slags trädgård” på Tjörn för att nämna några. Sist men inte minst så är Anette i Boäng med sin fantastiska potager ett självklart mål på önskelistan.

Vad fick dig att vara med som Bondjäntans Blomstervän?

Bondjäntan sprider kunskap och odlingsglädje och det känns som en ynnest att få vara med. Tidigare har sommarblommorna ofta varit förpassade till kruka men kanske kan min och andras passion att odla dem på friland smitta av sig till ännu fler än dem som redan har upptäckt tjusningen.

 

Stort tack Anna för att du ville vara med och först ut med Månadens blomstervän! All blomsterkärlek till dig!

Namn: Anna Hallberg

Bor och trädgårderar: På Fogdön utanför Strängnäs

Arbetar med: Som trädgårdsmästare i egna företaget Lill-Hasta Trädgård

Intressant att veta: På sociala medier skriver jag under namnen Odlarlust och under mitt företagsnamn Lill-Hasta Trädgård (uttalas med långt a: Haaaaasta) Odlarlust kanske tilltalar dem som är intresserade av odling i första hand och Lill-Hasta Trädgård dem som har ett större intresse för prydnadsträdgårdar. Min upplevelse är att det inte är självklart att man är intresserad av både och. Vad det gäller min blomsterodling kommer det att förekomma inlägg under både det ena och det andra namnet men vill man vara säker på att se alla inlägg kommer de framöver att finnas under hashtaggen #lillhastablomster.

Odlarlust finns även som blogg www.odlarlust.se

Chilisådder 2020
Dahliafunderingar 2020