Dahliafunderingar 2020

11 januari, 2020

2018 var ett riktigt dahlia-år för mig. Det var mitt första dahlia-år och kanske det mest fantastiska någonsin?! Jag har svårt att tro att det kan överträffas med tanke på att jag fick uppleva mina olika dahlior för första gången, alltifrån att knölarna grodde till blomsterbonanza!

2019 höll dahliafebern i sig ochjag odlade många olika sorter och färger. Vissa blev inte alls som jag önskade och andra fortsatte vara stra kärlekar. Här kan du läsa vilka som bland annat odlades 2019: Dahlior till 2019

2020 kommer jag vara erfarenheter rikare vad gäller sorter, odling och färg. Vad vill jag ha och vad kan jag vara utan. Jag vet inte om jag kan säga att jag är botad från dahliafebern men jag kanske är mer sansad. Eller, sansad är väl kanske fel ord men mer organiserad. Det blir en färgskala som har lite mer rytm och känsla.

En av de vackra dahliorna som jag har haft sedan 2018 är Dahlia Cornel Brons! Både fin i dagsljus och skymning, i rabatten och som snittblomma. Den kommer jag odla i år igen men jag ska försöka ta sticklingar av den så att de kan svämma över – som en lavin av blommor! Vi får se om jag lyckas.

En sak som är bra med dahlior om jag nu ska försöka få in något vett över huvudtaget i dahliafebern som drabbar en, är att knölarna kan man övervintra inomhus och sedan plantera ut igen. Och efter ett tag kan man dela på knölarna så får man fler plantor. Ja och så kan man ta sticklingar på dem så att man får ytterligare fler… Jorå så att… visst kan man kalla det hållbar odling?! Japp. Vi bestämmer det!

En annan favorit jag lärde mig att älska under mitt första dahlia år var den kraftfulle American Dawn som skulle kunna uppfattas som skrikig i sina färger men jag vill påstå att den är kaxig. Tyvärr missade jag att gräva upp knölarna i tid och de frös. När jag skulle beställa nya fanns det inga! Gissa om jag var arg på mig själv för att glömt dem ute. Nu har har jag hittat nya och de är beställda!

En annan favorit som har bivit ett måste är dahlian Arabian Night som jag hade första året i stora murarhinkar framför växthuset Oasen. Det var så läckert och de blev så stora. De växte inne i Oasen och sedan fick de flytta ut och då var den 180 cm långa. Här ute bodde de långt fram på hösten och de blommade non stop.

Förra året hade jag en annan favorit framför växthuset och det var den ljusa fina dahlian Café au Lait! De blev också stora och fina även om de inte riktigt nådde upp till standarden året innan. Dessa dekorativa jättar kommer tillbaka detta år men jag tror att de får vara på altanen nära huset.

Förra året hade jag dahlior i köksträdgården och ja men visst, odlingslådorna har väl aldrig varit så fina som då. Här kan man se både Cornell Bronze och Babylon Bronze som är mina favoriter. Tyvärr tar de mycket plats och minskade platsen för grönsakerna så vi får se om jag gör samma lika i år. Troligen inte. 

Årets färger kommer gå mest i mörkrött, rosatonade och bronsfärgade dahlior. Jag funderar på en riktig dahliafest utanför Oasen och jag tror jag har en bra idé på gång. Här tänker jag flera krukor med mörkröda dahlior, olika sorter blandat med rosa och bronsfärgat, speciellt, vackert och lite spännande. Några nya som är beställda, Daisy Duke, Rip City, Downham Royal och Preference. 

Jag drömmer om fler och fler dahlior och det känns gott!

/Johnna

Månadens blomstervän: Anna Hallberg
Månadens tomatvän: Hanna Wendelbo-Hansson